Hyppää sisältöön

Fingerporilaista kulinarismia: Siskonmakkaratippaleipä on oivallinen darraruoka

Fingerporin uunituore ruokakirja haastaa perinteiset kokkauskirjat. Ruokaa tehdään, miten halutaan ja niistä aineksista, mitä kaapista löytyy. Pääasia on, että nälkä lähtee, estetiikasta viis.

Fingerporin ruokakirjan tekijätiimi (vasemmalta Lehtopelto, Jarla, Valkeapää ja Westerlund) Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Jarkko Lehtopelto kirjoitti ja ideoi reseptit, Pertti Jarla kuvitti, Ville Valkeapää kokkasi ja testasi reseptien toimivuuden.

Lisäksi Juuso Westerlund valokuvasi kiihkeät kokkaussessiot, joita tehtiin Helsingissä, Lahdessa ja Sysmässä.

– Sysmässä käväistiin mökkiolosuhteissa vetämässä savustus- ja ulkoruokaosio, Valkeapää mainitsee.

Kirjan tekijöistä kolmea yhdistää nastolalaisuus, sillä Lehtopelto, Jarla ja Valkeapää tunsivat toisensa jo Nastolan lukiossa 1980-luvulla.

Lukijalle on tarjolla lukuisia varsin omintakeisia reseptejä, joiden nimet ovat puhuttelevia, fingerporilaisesti tyyliteltyjä.

– Legendaarinen löysä muna välilihassa on noussut suosikiksi kaiken kansan keskuudessa, Valkeapää kertoo.

Jokainen osaa kokata

Kirjan ideanikkari Lehtopelto kertoo, että hän pitää yksinkertaisista ideoista, joiden pohjalta tämäkin kirja on syntynyt. Pientä protestihenkeä on myös ilmassa.

– Ruokakentässä tuntuu siltä, että ruokakirjat, ruokaohjelmat ja ruokalehtien jutut ovat sen kaltaisia, että suuri osa ihmisiä ei löydä siitä omaa elämäänsä, ja tavallaan  ruoka ja siihen suhtautuminen ei ole niin kaunista, kuin se näyttää kuvissa, kirjoissa ja telkkareissa, Lehtopelto maalailee.

Legendaarinen löysä muna välilihassa on noussut suosikiksi kaiken kansan keskuudessa.

Ville Valkeapää

Jari Puikkonen -annos syntyi kuvaustilanteen yhteydessä. Annokseen tarvitaan yksi kalapuikko, joka on pystyssä hyppääjän tavoin suksia muistuttavien porkkanasuikaleiden päällä.

Kypäränä hyppäävällä kalapuikolla on päässään puolikas keitetty kananmuna. Taatusti maistuvaa!

Entä miltä kuulostaa maatuskalihapiirakka, mihin tarvitaan yksi iso lihapiirakka, sen sisään keskisuuri ja sen sisälle vielä pieni lihapiirakka?

Lehtopelto kertoo oman lempiannoksensa olevan simppeli.

– Esimerkiksi hernekeitosta tehdyt falafelit tai sitten nakkimaito, jossa kookosmaitoon ja curryyn on sekoitettu nakkeja sekaisin. Se on sellainen kahden minuutin ruoka.

Omat ideat kehiin

Fingerpori-kokki Valkeapää kertoo, että Juuson (kuvaaja) liesituulettimen lähtö oli lähellä, kun hän otti kuvaa kotikeittiössään viinassa uitetun rasvamaksan liekityksestä.

– Aika moniin resepteistä se hahmo antoi ideaa, Gootti-Kustaan kohdalla alettiin miettiä sellaisia synkkiä ruokia, Jarla kertoo.

Lukijoiden toivotaan jatkavan fingerporilaista kulinarismia omilla resepteillään. Fingerporin Facebook-sivulla on julkaistu sovellus, jossa kuka tahansa voi julkaista oman kansanruokareseptinsä.

Näistä on tarkoitus tehdä jatko-osa nyt julkaistulle ruokakirjalle.

– Siskonmakkaratippaleipä on varmaan oivallinen darraruoka. Siitä saa energiat, mitkä ovat edellisenä päivänä hävinneet. Suosittelen kokeilemaan vappuna, Jarla kehottaa.

.
.