Kansanedustaja Eero Lehti: "Ministeri Paatero ei ole tehtäviensä tasalla"

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti puolustaa tiukasti korkeita palkkioita yritysten hallitusten jäsenille. Lehden mukaan kaivosyhtiö Talvivaarakin olisi mahdollisesti voitu pelastaa, jos yrityksellä olisi ollut hyvä hallitus. Eero Lehden mukaan hallituspalkkioiden korotusta kritisoinut ministeri Paatero (sd.) ei ole tehtäviensä tasalla.

A-studio
Eero Lehti
Eero LehtiYle

Kansanedustaja Eero Lehden (kok.) mielestä olisi väärä päätös kieltää valtionyrityksiä korottamasta hallituspalkkioitaan.

– Vaativasta työstä pitää maksaa. Muillekaan ei yrityksessä ennen pitkään ole työtä, jos hyvä hallitus ei hoida yritystä. Talvivaarakin olisi mahdollisesti voitu pelastaa, jos siellä olisi ollut hyvä hallitus, Eero Lehti sanoo.

Keskusteu hallituspalkkioista roihahti, kun valtio-omisteinen Fortum ilmoitti korottavansa hallituksensa jäsenten palkkioita kevään aikana jopa parikymmentä prosenttia. Osa poliitikoista ärähti asialle ja lopulta valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) vaati, että hallituspalkkioiden korotuksista on tässä taloudellisessa tilanteessa luovuttava.

Kymmenissä hallituksissa elämänsä aikana istunut kansanedustaja Eero Lehti kritisoi ministeri Paateron lausuntoa.

– Ministeri Paatero ei ole tehtäviensä tasalla. Valtion tehtävä on huolehtia valtion omistuksesta riippumatta siitä onko vaalit tulossa vai ei. Jos yrityksen hallitus on huono, se heijastuu pörssikurssiin eikä hallitukseen eikä yhtiöön saada hyviä työntekijöitä, Lehti luettelee.

Paatero puolustatutuu

Ministeri Sirpa Paatero (sd.) ei niele Eero Lehden kritiikkiä.

– Jos ajattelen sitä palautteen määrää, mitä olen lausunnostani saanut, niin vaikuttaa siltä, että Eero Lehti ja hallitusammattilaiset ovat ainoita, jotka ovat kanssani eri mieltä, Paatero sanoo.

Ministeri Paatero kertoo saaneensa ainakin parilta tuhannelta ihmiseltä kannatusta ajatuksilleen, mukana myös hallitusammattilaisia.

Ministeri Paateron mukaan hallituspalkkiot ovat aika hyvän kokoiset jo nyt.

– Yleisesti kannatan sitä, että arvioidaan jääkö joku huippuammattilainen saamatta, jos palkkiotaso on tämä tai tämä. Mutta juuri tänä keväänä, juuri tässä taloudellisessa tilanteessa, kun palkansaajilta vaaditaan malttia ja nollalinjaa palkankorotuksiin, ei ole kohtuullista nostaa toisten palkkiotasoa, Paatero perustelee.

– En ymmärrä ajatusta, että jos nyt tänä vuonna ei nosteta hallitusten jäsenten palkkioita, yhtäkkiä kaikki ammattilaiset häviäisivät yhtiöistä, Paatero jatkaa.

– Minulla ei ole tiedossa, että juuri näihin kahteen yhtiöön (Fortumiin ja Neste Oliin) olisi jäänyt tulematta huippuosaajia nykyisen palkkiotason takia.

Suomessa alhaiset palkkiot

Fortum perusteli palkkioiden nostoa selvityksellä, jonka mukaan Fortumin hallituksen jäsenten palkkiot ovat selvästi jäljessä yleisestä tasosta. Fortumin hallituksen puheenjohtajan Sari Baldaufin palkkiota nostettiaisiin 90 000 euroon, kun se viime vuonna oli 75 000 euroa. Varapuheenjohtajan palkkiota halutaan taas nostaa 57 000 eurosta 65 000 euroon.

Fortumin neuvottelukunnan puheenjohtajana istuvan Lehden mukaan korotuksen ovat perusteltuja.

– Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldaufilla on esimerkiksi sellaista osaamista ja kokemusta, jota muilla ei ole, sanoo Eero Lehti.

- Valtion yhtiöiden hallitusten palkkiot tulee olla kilpailukykyiset, muuten yhtiöihin ei saada parasta väkeä. Tällä hetkellä hallitusten palkkiot ovat Euroopan alhaisimmat, Eero Lehti sanoo.

Fortumin neuvottelukunta on sidosryhmien edustajista koostuva ryhmä, joka kokoontuu keskustelemaan yhtiön asioista kaksi kertaa vuodessa. Siinä on jäseninä muun muassa useita poliitikkoja. Neuvottelukunnalla ei ole päätäntävaltaa yhtiössä.

Myös professori puolustaa korottamista

Myös Aalto-yliopiston professori Seppo Ikäheimo puolustaa hallitusten jäsenten palkkioiden korottamista.

– Hyviä ulkomaalaisia jäseniä ei saada hallituksiin, jos tehtävästä ei makseta kunnolla. Nykyään Suomen valtion yhtiöiden hallituksissa on alhaiset palkkiot, aika pro bono -tyyliä. Siellä ollaan palkkakuopassa, professori Ikäheimo sanoo.

Professori Ikäheimon mukaan hallitusten juridinen vastuu on niin suuri, että se pitäisi ottaa huomioon.

- Ihmeellistä, että parin kolmen valtion yhtiön kohdalla nostetaan meteli tämmöisestä, kun samaan aikaan esimerkiksi Nordea nosti hallituspalkkioitaan juuri 15 prosenttia.

Ikäheimo uskoo, että vaalien läheisyys vaikuttaa kiivaaseen keskusteluun.

– Ei tähän muuten olisi reagoitu. Nyt pistetään vain kapuloita rattaisiin. En uskoisi, että Jorma Ollila esimerkiksi haluaisi tulla yhtiöön, jossa maksetaan huonosti ja politikoidaan ympärillä, Ikäheimo sanoo.

Lisää aiheesta tänään perjantaina 30.1. illan A-studiossa TV1:llä klo 21.00. #yleastudio Juontajana Annika Damström.

Studiossa kansanedustaja Eero Lehti (kok.), Neste Oilin pääluottamusmies Sami Ryynänen sekä Vuoden Nuori Hallitustekijä 2014 Taneli Tikka.