Kyläpoliisi vai kamera? Voidaanko kameroilla lisätä turvallisuuden tunnetta?

Poliisi ehtii entistä harvemmin paikalle, kun hälytys ei ole kiireellinen. Muutenkin poliisi näkyy entistä harvemmin. Esimerkiksi Pohjanmaan poliisi selvittää mahdollisuuksia lisätä läsnäoloaan myös pienemmissä taajamissa kameravalvonnan avulla. Korvaako kamera poliisin?

Kotimaa
turvakamera
Mirva Korpela / Yle

Harvaan asutulla maaseudulla poliisi on harvinainen näky. Syrjäisemmissä taajamissakin poliisin toimintavalmiusajat ovat pitkiä. Kun hälytys tulee, ei virkavalta ehdi paikalle aina edes tunnissa.

Pohjanmaan poliisi on miettinyt, voisiko reuna-alueiden taajamien asukkaiden turvallisuuden tunnetta parantaa kameravalvontaa lisäämällä. Keskusteluja on käynnistetty kuntien päättäjien kanssa. Ajatus on, että kunnat hankkisivat valvontakameroita ja poliisi hoitaisi valvonnan. Tällaisesta yhteistyöstä on jo pitkät kokemukset esimerkiksi Vaasassa. Poliisin mukaan kameravalvonta edistää turvallisuutta monella tavalla. Kamerat ehkäisevät tihutöitä ennalta, ne ovat hyvä apu reaaliaikaisessa valvonnassa ja auttavat myös rikosten selvittelyssä jälkikäteen.

Voiko kamera korvata poliisin? Minkälaisissa tilanteissa ja paikoissa sinun mielestäsi valvontakameroista olisi hyötyä? Mitä vaaroja tai uhkia kameravalvonnan lisäämisessä olisi?

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.