Johanna valittiin ensimmäistä kertaa Työväen Näyttämöpäivien lavalle: "Ajattelin, että niillä on tullut joku virhe"

Mustasaarelainen Johanna Haapamäki kertoo Mikkelissä Työväen Näyttämöpäivien lavalla tarinan naisesta, joka surmaa lapsensa. Teatterikonkarit kiittelevät nykytekijöiden rohkeita aihevalintoja.

kulttuuri
Johanna Haapamäki
Pekka Havukainen / Yle

Nouseminen Mikkelin Työväen Näyttämöpäivien lavalle on nuorelle näyttelijälle jännä paikka. Varsinkin, jos aikomuksena on kiivetä lavalle aivan yksin. Mustasaarelainen Johanna Haapamäki on valittu ensimmäistä kertaa Näyttämöpäiville esiintymään monologillaan Kieroon Kasvatettu.

– Kun tieto tuli, että minut on valittu, niin en ensin uskonut sitä. Ajattelin, että niillä on tullut joku virhe, mutta sitten se olikin totta, Haapamäki nauraa.

Haapamäki esittää elämänsä ensimmäistä kertaa tämän koko luokan monologin yleisön edessä. Haapamäki kertoo lavalla tarinan naisesta, joka surmaa oman lapsensa.

– Olen ollut Vanhan Vaasan sairaalassa siivoajana ja siellä kuulee tarinoita. Halusin päästä sisälle siihen maailmaan, että mitä pitää tapahtua, että äiti tekee niin radikaalin teon. Valmistauduin esimerkiksi lukemalla amerikkalaisia tutkimuksia, että mikä saa äidin tappamaan oman lapsen.

Mikkelin Työväen Näyttämöpäiviä Haapamäki kertoo pitävänsä tärkeinä verkostoitumisen kannalta. Haapamäki unelmoi ammattilaislavoista japalaute onkin mielenkiintoista.

Myös siinä on menty eteenpäin, että harrastajat esittävät monesti rohkeampia tekstejä kuin mitä ammattinäyttämöillä nähdään

Marja-Liisa Lintunen

– Ei ole paineita varsinaisesta, mutta sitä odotan, kun täällä saa palautetta raadilta. On mielenkiintoista kuulla, mitä ammattilaiset sanovat minun esityksestä, olen odottavalla mielellä.

"Rinta rottingille ja esille vaan"

Näyttämöpäivillä kokemusta edustavat Pieksämäeltä esiintymään saapuneet Marja-Liisa Lintunen ja Annikki Saha. Konkarit kannustavatkin Haapamäkeä vuolaasti.

– Ei muuta kun rinta rottingille ja esille vaan, kun asiaa on! Voi olla ylpeä, kun on täällä ja voi näyttää muillekin omaa intohimoa, Lintunen ja Saha hihkuvat.

Lintunen ja Saha kipuavat Mikkelissä myös itse lavalle Pieksämäen Satelliittiteatterin ryhmän kanssa. Kyseessä on kovan luokan konkarit, sillä heillä on harrastajateatterimaailmasta yhteenlaskettua kokemusta yhteensä 88 vuotta. Kummallakin on kokemusta myös ammattilavoilta sekä Lintunen on tehnyt uraa myös nukketeatterin saralla.

– Ensimmäinen harrastajateatteriryhmä, johon lähdin mukaan aikojen alussa oli nuorisoseuran näytelmäkerho. Sehän oli jännää, mutta aika ammattimaisesti yritettiin tehdä. Se ei ollut vain kahvinjuontia ja juoruilua, Saha muistelee.

– Minä aloitin Kuopiossa, kun silloisessa Kuopion yhteisteatterissa oli nuorisoteatteri. Teatteri kuitenkin sitten ulkoisti nuorisoteatterin ja ryhmänä ajateltiin, että ei voida lopettaa tätä harrastusta. Alettiin kirjoittaa itse, tehtiin omia tekstejä ja löydettiin tilatkin vielä.

Annikki Saha ja Marja-Liisa Lintunen
Annikki Saha ja Marja-Liisa Lintunen uskovat harrastajateatterin suosion pysyvyyteen.Pekka Havukainen / Yle

Sahan ja Lintusen mukaan harrastajateatteri ei itsessään ole vuosien saatossa muuttunut. Tekijät kuitenkin ovat ammattimaisempia kuin ennen.

– Hyvää teatteria on nähty aina, mutta teatterialan koulutus näkyy harrastajakentillä. Arvelisin, että esimerkiksi ammattiohjaajia nähdään enemmän. Myös siinä on menty eteenpäin, että harrastajat esittävät monesti rohkeampia tekstejä kuin mitä ammattinäyttämöillä nähdään, Lintunen pohtii.

Lintusen mukaan televisio vei jossain vaiheessa yleisöjä, mutta nyt katsomot täyttyvät jälleen.

– Täälläkin on loppuunmyytyjä esityksiä, mutta toisaalta silloin aikoinaan, kun aloitin, niin oli myös täysiä katsomoita ja ihmiset tulivat katsomaan saman esityksen useampaan kertaan, Saha muistelee.

Myös Näyttämöpäivien ensikertalainen Haapamäki uskoo harrastajateatterin suosion olevan voimissaan.

– Harrastajateatterin suosio on kasvussa, halutaan toisenlaista näkökulmaa ja yhä enemmän sitä arvostetaan, Haapamäki iloitsee.