1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Näkökulma: Rooma ajautui mafian käsiin

Ikuinen kaupunki on ollut vuosituhansien ajan likaisen valtapelin ja poliittisten lehmänkauppojen näyttämönä. Mafian soluttautuminen kaupunginhallinnon huipulle kuitenkin järkyttää italialaisia, kirjoittaa Petri Burtsov Roomasta.

Italialaiset uskovat usein naiivisti, että maan pääkaupunki ja poliittisen vallan keskus Rooma ei ole mafian temmellyskenttä samalla tavoin kuin etelän suuret kaupungit, kuten Napoli. Italian poliisin tuoreet paljastukset kertovat kuitenkin karun totuuden.

Kaksi vuotta kestänyt laajamittainen poliisitutkinta paljasti mafian tiiviit yhteydet Rooman poliittiseen johtoon. Monet julkisrahoitteiset palvelut, kuten jätehuolto ja puistojen ylläpito, rakennusprojektit ja jopa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksien pyörittäminen, ovat ajautuneet rikollisten käsiin.

Yhdessä poliisin nauhoittamassa puhelinkeskustelussa mafiapomo Salvatore Buzzi kehuu tienaavansa pakolaisilla jopa paremmin kuin huumekaupalla, jota on perinteisesti pidetty mafian suurimpana rahasampona.

Me Roomassa asuvat olemme viime vuosina huomanneet, miten kaupungista on tullut aiempaa kaoottisempi ja likaisempi. Julkinen liikenne ei toimi, kadut täyttyvät roskista ja töhryistä.

Kymmenet virkamiehet ja poliitikot ovat täysin mafian talutusnuorassa.

Samaan aikaan kaupunginhallinnon menot ovat kasvaneet ja se on ajautunut konkurssia vastaavaan tilaan. Itse asiassa, konkurssilta ollaan viimeisen kuuden vuoden ajan vältytty vain, koska Italian valtio on pelastanut vahvasti miinuksella olevan kaupungin kassan vuosi toisensa jälkeen.

Nyt tiedämme, mihin nämä rahat ovat valuneet. Poliisin mukaan Rooman mafia – La Mafia Capitale – on tienannut poliittisilla yhteyksillään satoja miljoonia euroja.

Poliisin puhelinsalakuuntelu on paljastanut kymmenien roomalaisten virkamiesten ja poliitikkojen olevan täysin mafian talutusnuorassa. Lahjuksilla ja äänestysvilpillä heidät on saatu vääristämään julkisia kilpailutuksia siten, että mafiaa edustava yritys voittaa.

Porkkanan lisäksi poliitikoille on tarjottu myös keppiä perinteiseen mafian tyyliin. Puhelinkeskustelut paljastavat mafian käyttämän hyvin raa'an kiristystaktiikan.

Rooman nykyinen pormestari, vasemmistoa edustava Ignazio Marino on tehnyt kaikkensa osoittaakseen mafiayhteyksien liittyvän häntä edeltäneeseen oikeistolaiseen kaupunginjohtajaan Gianni Alemannoon ja hänen valtuustoonsa. Toistaiseksi Marino on välttynyt poliisin syytöksiltä, vaikka myös hänen puolueensa jäseniä on pidätetty.

Korruption härskiydestä kertoo se, että yksi pidätetyistä on koko Rooman korruptionvastaisesta toiminnasta vastaava Italo Walter Politano.

Kaupungin virkamiesten korruptio ei rajoitu pelkästään mafiayhteyksiin.

Pääministeri Renzi lupasi tuoda syylliset vastuuseen teoistaan. Miten, se jäi kertomatta.

Roomalaiset ystäväni kertovat, kuinka heidän ei ole mahdollista saada sairaalasta vuodepaikkaa isovanhemmilleen ilman, että he tuntevat juuri oikean henkilön sairaalan henkilökunnasta.

Toinen esimerkki: uudenvuodenaattona yli 80 % Rooman poliiseista jätti tulematta töihin vedoten äkillisiin sairastumisiin.

Taustalla on kuitenkin poliisien vastalause päätökselle kierrättää heitä kaupunginosasta toiseen, sillä pysyessään töissä aina samalla alueella poliisien väitetään alkavan pyytää alueen asukkailta lahjuksia.

Mikä on sitten ollut Italian poliittisen johdon vastaus Rooman mafiatapaukseen?

Pääministeri Renzi lupasi populistiseen tyyliinsä tuoda kaikki syylliset vastuuseen teoistaan. Mutta miten, se jäi Renziltä kertomatta.

Selvää kuitenkin on, että Italian oikeusjärjestelmässä olisi parantamisen varaa. Viranomaisten mukaan maan vankiloissa istuvista 50 000 vangista vain reilut parisataa on tuomittu korruptiosta. Tämä huolimatta siitä, että Transparency Internationalin mukaan Italia on yhdessä Kreikan, Bulgarian ja Romanian kanssa Euroopan unionin korruptoitunein maa.

Renzi tekee kaikkensa saadakseen maailman innostumaan Italiasta ei pelkästään matka- vaan myös sijoituskohteena. Esimerkiksi tämän vuoden Milanon maailmannäyttelyn tarkoitus on tuoda Italia koko maailman huomion keskipisteeksi. Tosin senkin rakennusurakoista osa oli joutunut mafian käsiin.

Ja mitä ilmoitti Renzi pian Rooman mafiapaljastusten jälkeen?

Kaupunki hakee vuoden 2024 olympialaisten isännyyttä. Renzin sanoin: "Emme saa antaa näiden vaikeuksien estää meitä unelmoimasta. Eiväthän urheilijatkaan odota kaiken olevan aina helppoa".