1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmaiset koululaiskyydit saavat varovaista kannatusta

Pieksämäen malli herättää kiinnostusta sekä Kuntaliitossa että Linja-autoliitossa. Pieksämäellä kaupunki on tarjonnut runsaan vuoden ajan koululaisille maksuttomat linja-automatkat.

Kotimaan uutiset
Helsinkiläisisä vei tyttärensä ilmoittautumaan seuraavan lukuvuoden ekaluokkalaiseksi Kotinummen ala-asteelle Helsingissä keskiviikkona 28. tammikuuta 2015.
Helsinkiläisisä vei tyttärensä ilmoittautumaan seuraavan lukuvuoden ekaluokkalaiseksi Kotinummen ala-asteelle Helsingissä keskiviikkona 28. tammikuuta 2015.Mikko Stig / Lehtikuva

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä sanoo, että vastaavaa on aiemmin kokeiltu ainakin Maarianhaminassa Ahvenenmaalla. Niin sanottu Pieksämäen malli on Mäkilän mielestä harkitsemisen arvoinen idea.

– Tämä on mielenkiintoinen avaus. Tämä ei varmaankaan julkisen talouden haasteiden takia isojen kaupunkien joukkoliikennekysymystä sellaisenaan ratkaise.

Joukkoliikenteen julkinen rahoitus on Suomessa monen keittäjän soppa.

– Kunnat ovat mukana silloin, kun ne toimivat järjestävinä tahoina, valtio kun puhutaan maaseutumaisesta liikenteestä. Osaltaan Kela tuo rahoitusta tähän kokonaisuuteen, Mäkilä toteaa.

Kuntaliitossa Pieksämäen kokeilu saa varovaisen myönteisen vastaanoton.

– Pieksämäellä on lähdetty ennakkoluulottomasti miettimään erilasia tapoja, millä joukkoliikennettä voitaisiin kehittää ja henkilökuljetuksia järjestää, Kuntaliiton liikenneinsinööri Silja Siltala sanoo.

Suosittelisitteko mallia myös muille kunnille?

– Ei voi sanoa suoraan, että ottakaa nyt ilmaiset liput käyttöön, Siltala lisää.

Lue seuraavaksi