1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaalikampanjat karkaamassa käsistä – ratkaiseeko raha läpipääsyn?

Vaalikampanjoiden kallistuminen uhkaa demoratian toteutumista. Tätä mieltä ovat Lapin kansanedustajista Markus Mustajärvi (Vas.ryhmä) ja Johanna Ojala-Niemelä (SDP). Heidän mielestään kansanedustajiksi voivat kohta päästä vain ne, joilla on varaa kunnon kampanjaan.

Kuva: Yle

Edellisissä eduskuntavaaleissa yli puolet nykyisistä kansanedustajista otti kampanjaansa velkaa.  Heikki Autto (Kok), Simo Rundgren (Kesk) ja Markus Lohi (Kesk) selvisivät vaalikampanjasta ilman lainaa.

Kokoomusedustajan Heikki Autton vaalikampanja maksoi eniten, noin 70000 euroa.

Vastaavasti Perussuomalaisten Hanna Mäntylän kampanja maksoi noin 10000 euroa. Tästä puolet hän rahoitti lainarahalla.

Simo Rundgren (Kesk) on ilmoittanut kampanjan maksaneen noin 36000 ja Eeva-Maria Maijalan (Kesk) kampanja maksoi 45000 euroa. Maijala joutui ottamaan lainaa 20000 euroa, Rundgren ei yhtään.

Ilman lainaa selvisi myös Markus Lohi vaikka kampanja maksoi 43000.

...rikkaat ostavat itselle työpaikan neljäksi vuodeksi.

Johanna Ojala-Niemelä (SDP)

Vasemmistoliiton ehdokkaaksi lähtevä Markus Mustajärvi käytti edellisissä vaaleissa 32000 kampanjointiin 12000 lainarahaa.

Demareiden Johanna-Ojala Niemelä joutui ottamaan 22000  euroa lainaa 30000 euron kampanjaa varten. Vain hänellä on lainasta vielä lähes puolet maksamatta. Uutta lainaa hän suunnittelee ottavansa 10000 euroa.

Muista lainaa kertovat ottavansa varmasti ainakin Mustajärvi ja Maijala, korkeintaan 30 tuhatta euroa. Markus Lohi on asettanut katoksi 10000 euroa.

Heikki Autto ja Hanna Mäntylä eivät osanneet vielä kertoa ottavatko lainaa. Simo Rundgren ei lainaa usko ottavansa, ainakaan näillä näkymin.

Työpaikka ostetaan

Markus Mustajärvi ja Johanna Ojala-Niemelä ovat kumpikin sitä mieltä, että vaalikampanjoiden hinnat ovat karkaamassa käsistä ja tämä on uhka demokratialle. Tulevaisuudessa kunnon kampanjointiin on varaa vain rikkailla ja niillä joilla omaa tai jonkun tukijan rahaa käytettävissä.

- Tämä johtaa luonnollisesti siihen, että kun eduskunta pitäisi olla poikkileikkaus Suomen kansasta. Nyt eduskuntaan pääsevät vain hyväosaiset ja rikkaat eikä työttömillä ja yksinhuoltajilla ole rahaa kampanjoida, tai yleensä matalapalkka-alalla toimivilla, sanoo Johanna Ojala-Niemelä.

- Eli se kehitys ei ole hyvä, että rikkaat ostavat itselle työpaikan neljäksi vuodeksi, heittää Johanna Ojala-Niemelä arvion siitä mihin tilanne on ajautumassa.

Johanna Ojala-Niemelä on sitä mieltä, että eduskuntavaaleihin pitäisi asettaa kampanjakatto, ettei raha yksin ratkaisisi eduskuntapaikkaa.

- Se tarkka summa jäisi tietenkin eduskunnan määriteltäväksi, mutta itse pitäisin 30000-50000 euron summaa sopivana. Se vähän edes tasoittaisi sitä lähtötilannetta ehdokkaiden välillä.

Lapin kansanedustajien vaalikampanjat Kuva: Yle