Oliko Michelle Obaman valtoimilla hiuksilla merkitystä Saudi-Arabiassa?

Amerikkalaisjulkisuudessa syntyi omintakeinen kohu ilman päähuivia vanhoillisessa Saudi-Arabiassa vierailleesta ensimmäisestä naisesta.

Ulkomaat
Barack ja Michelle Obama valtiovierailulla Saudi-Arabiassa kuningas Abdullahin kuoleman jälkeen 27. tammikuuta 2015.
Barack ja Michelle Obama valtiovierailulla Saudi-Arabiassa kuningas Abdullahin kuoleman jälkeen 27. tammikuuta 2015.Saudi Press Agency / EPA

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen, presidentti Barack Obaman puoliso Michelle Obama esiintyi aiemmin tällä viikolla ilman päähuivia presidenttiparin vieraillessa patavanhoillisessa Saudi-Arabiassa.

Oliko Michelle Obaman valtoimenaan liehuneilla hiuksilla jotain merkitystä Riadissa? Oliko se kannanotto? Tätä on kyselty amerikkalaisjulkisuudessa viime päivinä.

Obamat olivat Saudi-Arabiassa tapaamassa muutaman tunnin ajan pikavierailulla uutta kuningasta Salmania pääkaupungissa Riadissa. Kyseessä oli surunvalitteluvierailu ja suhteiden edistämiseen tähdännyt matka vallanvaihdoksen juuri kokeneessa upporikkaassa öljyvaltiossa. Edellinen ikääntynyt kuningas Abdullah kuoli viime viikon torstaina.

Amerikkalaisviestimissä ja sosiaalisessa mediassa syntyi pian omintakeinen kohu, jota ovat viime päivinä selvitelleet ja oikoneet niin naisasianaiset, Koraanin tuntijat kuin politiikan kommentaattoritkin.

Länsimaiset naisjohtajat paljain päin – myös Halonen

Amerikkalaisviestimissä on pohdittu sitä, miten ihmeessä muulla tavoin Michelle Obaman olisi tullut pukeutua. Valkoisen talon mukaan hän noudatti protokollaa juuri niin kuin edeltäjänsäkin. Löysä, käsivarret ja sääret peittävä housupuku jakkuineen kunnioitti hänen isäntiään.

On totta, että islaminuskoisten saudinaisten on peitettävä päänsä ja verhottava itsensä. Tyypillinen asu on kasvot peittävä niqab-huivi. Pukeutumissäännöt eivät kuitenkaan määrää muita uskontokuntia edustavia naisia.

Yhdysvaltain ensimmäiset naiset Laura Bush ja Hillary Clinton vierailivat edesmenneen kuningas Abdullahin luona yhtä lailla pää paljaana ja Clinton vielä myöhemmin ulkoministerinä.

Saudijohtajat ovat tottuneet ottamaan vastaan paljaspäisiä naisjohtajia länsimaista. Heitä ovat olleet myös Yhdysvaltain ulkoministerit Condoleezza Rice ja Madeleine Albright, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel Saudi-Arabian kuninkaan, Abdullahin, valtiovieraana toukokuussa 2010.
Saksan liittokansleri Angela Merkel edesmenneen kuningas Abdullahin valtiovieraana toukokuussa 2010. Rainer Jensen / EPA

Britannian kuningatar Elizabetilla ei hänelläkään ollut päähuivia vierailulla kuningaskunnassa vuonna 1979. Sen sijaan hän oli painanut päähänsä muodikkaan sähkönsinisen turbaanin.

Kohisiko Saudi-Arabia?

Amerikkalaislehti Washington Post väitti, että Saudi-Arabiassa sosiaalinen media olisi kuohunut. Lehden mainitsemat 1 500 huivittomuutta kommentoinutta sauditwiittiä tuskin kuitenkaan on vielä järin suuri määrä maassa, jossa julkaistaan kymmeniä miljoonia twiittejä kuukaudessa.

Eräät kuninkaan vastaanotolle saapuneet eivät kätelleet Michelle Obamaa. Televisiokuvissa vaikutti siltä, että maan johtoon kuulunut mieskaarti käveli tylysti hänen ohitseen. Saudi-Arabian asiantuntijat ovat selventäneet, että eleen ei välttämättä tarvitse merkitä torjuntaa. Hartaan uskonnollisille saattaa riittää paremmin kevyt nyökkäys vastakkaisen sukupuolen edustajalle kunnioittavana tervehdyksenä.

Etuoikeutettua elämää viettävä ja paljon matkusteleva saudikuningashuone tuskin olisi järkyttynyt, vaikka Michelle Obama olisi saapunut paikalle polvipituisessa mekossa, kirjoitti New Yorker -lehti.

Pukeutumisella voi tietysti välittää poliittisia viestejä. Mutta kenties helposti leimahtanut kohu pikemminkin sivuutti sen tosiasian, että pukeutuminen on vähäisimpiä ongelmia, joita holhotuilla saudinaisilla on päänvaivanaan.

Hillary Clinton arabimaiden ministerien ympäröimänä 31. maaliskuuta 2012 Persianlahden arabimaiden ja Yhdysvaltain stragesisessa yhteistyöfoorumissa.
Hillary Clinton arabimaiden ministerien ympäröimänä 31. maaliskuuta 2012 Persianlahden arabimaiden ja Yhdysvaltain stragesisessa yhteistyöfoorumissa.EPA

Saudinaiset eivät saa ajaa autoa, he tarvitsevat jatkuvasti miespuolisen esiliinan kaitsemaan itseään, he eivät ole tasa-arvoisia avioerossa tai perinnönjaossa ja vasta tänä vuonna he saavat äänestää ensi kerran paikallisvaaleissa.

Olisiko Michelle Obama voinut ottaa naisten oikeudet esiin muulla tavoin? Mitä voidaan pohtia amerikkalaisnaisten oikeuksista, jos ensimmäisen naisen täytyy ilmeisesti viestiä tällaisella koodikielellä? kyselivät toiset.

– Arvostelemme aivan oikein Saudi-Arabiaa ihmisoikeusloukkauksista ja sen kauhistuttavista asenteista naisiin. Mutta oma kulttuurimme vaatii, että Obama, joka on kypsä, mielipiteillä ja lukuisilla saavutuksilla varustettu nainen, pysyttelee säyseänä ja mielipiteettömänä miehensä rinnalla, sivalsi Tim Teeman Daily Beast -verkkojulkaisussa.