Mari Kiviniemi: Eurooppa tarvitsee Saksan investointeja

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemen mukaan Saksan investoinnit vauhdittaisivat koko Euroopan taloutta. Suomen taloudelle Kiviniemi ehdottaa muun muassa sote-uudistuksen läpivientiä ja yrittäjyyden sääntelyn purkamista.

talous
Mari Kiviniemi
Mari KiviniemiValda Kalnina / EPA

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemen mielestä niiden maiden, joilla on rahaa, tulisi nyt investoida, jotta Euroopan talous saataisiin kasvuun.

– Euroalueen osalta en vielä hengähdä helpotuksesta. EKP:n elvytyspäätös oli hyvä, mutta tarvitaan myös muita toimia. Erityisesti niissä maissa, joissa on varaa, pitäisi nyt investoida. Tässä kohtaa katseet kääntyvät Saksaan. Saksa voisi nyt investoida vaikkapa teihinsä. Se vaikuttaisi koko euroalueen talouteen, Kiviniemi sanoi Yle Uutisen haastattelussa.

Suomelle Kiviniemi tarjoaa samoja lääkkeitä kuin muullekin Euroopalle.

– Voi kysyä, onko sopeuttamistahti ollut oikea. Viime vuodelta olisi ehkä jonkin verran voinut vähentää budjetin kiristystä, mutta ei se Suomen tilannetta ratkaise. Tarvitaan rohkeita uudistuksia. Esimerkiksi sote-uudistuksen loppuun saattaminen on tärkeää.

Yritystoimintaa Kiviniemi vauhdittaisi purkamalla sääntelyä sekä Euroopan ja Yhdysvaltojen välisellä vapaakauppasopimuksella.