1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruuhka-Suomen lukioita halutaan karsia – opiskelijat heränneet vastarintaan

Pieniä ja lähekkäin olevia lukioita voitaisiin vähentää, tuumii opetusministeriö. Syrjäseuduilla lukioverkko on harva ja vähistä lukioista on vaikea karsia. Joissakin lukiossa pelättyjä lakkautuksia on jo vastustettu mielenilmauksilla.

Kuva: Jani Ilola / Yle

Kunnat joutuvat lähikuukausina linjaamaan, millä tavoin ne järjestävät lukio- ja ammattikoulutuksen kahden vuoden kuluttua. Opetus on pantava uusiin puihin koska valtio leikkaa koulutusrahoista 260 miljoonaa euroa. Etenkin lukioille muutos on suuri. Kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset koulutuksen järjestäjät saavat lähipäivinä opetusministeriöltä ohjeet uusien lupien hakemiseksi.

Rahoituksen väheneminen huolestuttaa erityisesti pienissä lukioissa. Opetusministeriössä kiistetään, että uudistuksella ja säästöillä olisi tarkoitus pyyhkäistä kartalta pois pienet, harvaan asuttujen alueiden lukiot. Tavoitteena on turvata opetuksen saatavuus syrjäseuduilla mikäli opiskelijoita riittää.

Nyt syynätään erityisen tarkasti tiheästi asutut seudut, joissa on lähekkäin pieniä lukiota. Monet kunnat ovat halunneet pitää kiinni omasta opinahjostaan.

Kokonaisnäkemystä kaivattaisiin alueilta

Anita Lehikoinen

– Kyllä koulutuksen järjestäjiä on tietysti aika paljon täällä Etelä-Suomessa ja läntisessä Suomessa. Eli missä on paljon väkeä, on myös paljon koulutuksen järjestäjiä. Ja siinä juuri kokonaisnäkemystä kaivattaisiin alueilta, sanoo kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Voimat kerättävä yhteen

Kuntaliitossa toivotaan, että kunnat yhdistäisivät voimansa hyvissä ajoin. 

– Järki ja taloustilanne sanoo sen, että kun kuntien taloustilanne on niin vaikea ja kun rahoitusta vähennetään, niin ei ole mahdollista helpostikaan sitä lukiokoulutusta ylläpitää, sanoo Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Lukioiden tilanne näyttää hyvin uhatulta

Terhi Päivärinta

Pienen kunnan tai yksityisen opetuksen järjestäjän on myös vaikea huolehtia siitä, että koulutus on laadukasta ja että opiskelijat ovat yhdenvertaisessa asemassa.

– Kyllä lukioiden tilanne näyttää hyvin uhatulta ja uhkaavalta. Jos haluaa lukiokoulutusta omalla alueella olevan, nyt kannattasi katsoa ne kumppanit, joiden kanssa sitä järjestetään, korostaa Päivärinta.

Lukio-opetuksen järjestäminen on halvinta kouluissa, joissa on noin 400 oppilasta. Jättilukioissa kulut oppilasta kohden eivät enää juuri laske. Yli puolet lukioista on alle 200 oppilaan lukioita.

Uudet luvat ensi vuonna

Lukio-opetusta kalliimmassa ammattikoulutuksessa opetusta on keskitetty jo aiemmin. Suomen Lukiolaisten Liitossa tilannetta seurataan huolissaan.

Lukion pitää olla lähipalvelu

Tatu Koivisto

– Ei pitäisi katsoa ainoastaan rahapulaa, koska koulutus on investointi tulevaisuuteen. On todella tyhmää, jos leikataan koulutuksesta. Koulutus on ainoa keino, jolla talous saadaan joskus pyörimään, painottaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto.

– Lukion pitää olla lähipalvelu, koska kotoa saat tuen opiskelua varten ja pystyt keskittymään täyspäiväisesti opiskeluun.

Lakkoja ja mielenilmauksia on jo järjestetty esimerkiksi Tikkakoskella ja Pielavedellä. Tatu Koiviston mukaan Lukiolaisten Liitto ei kuitenkaan vielä suunnittele barrikadeille nousua.

Uudet luvat opetuksen järjestämiseen on haettava lokakuuhun mennessä ja opetusministeriö myöntää ne vuoden kuluttua. Luvan saaja päättää, missä paikoissa opetusta annetaan. Lukioita on noin 370, vaikka niiden määrä on ollut viime vuosina laskussa.