1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan separatistit vallanneet 500 neliökilometriä – neuvotteluja estää kiista, kuka saa neuvotella

Separatistien hyökkäys kiristää Debaltseven kaupungin saartoa. Neuvotteluja yritetään jälleen, mutta jos ne epäonnistuvat, separatistit jatkavat hyökkäystään, jonka tavoitteena on mittava aluevaltaus.

Ukraina
Siviilejä nousemassa bussiin Debaltseven kaupungissa.
Siviilit pakenevat Debaltsevesta, joka on kaiken aikaa tykki- ja rakettitulen alla.Anastasia Vlasova / EPA

Ukrainan mukaan 15 sen sotilasta on kuollut taisteluissa separatisteja vastaan vuorokauden aikana. Lisäksi 30 sotilasta on haavoittunut, kertoi puolustusministeri Stepan Poltorak Kiovassa lauantaina.

Taistelut Ukrainan Donetskin alueella jatkuvat kiivaina. Venäjän tukemat separatistit saavuttivat eilen perjantaina menestystä, kun he pääsivät etenemään Vuhlehirskin kylään taisteluiden keskiössä olevan Debaltseven kaupungin länsipuolella.

Valtaamalla Vuhlehirskin separatistit kiristävät saartorengastaan Debaltseven ympärillä. 25 000 asukkaan Debaltseve on tärkeä liikenteen risteyskohta. Jos separatistit saavat sen haltuunsa, voisivat he huoltaa joukkojaan helpommin Donetskin pohjoispuolella.

Siviilit pakenevat Debaltsevesta, joka on kaiken aikaa tykki- ja rakettitulen alla. Kaupunkien sairaalat ovat taisteluiden takia käyttökelvottomia ja niissä olleet sairaat ja haavoittuneet potilaat joudutaan kuljettamaan muualle vaarallisissa oloissa.

Ukrainalaisten mukaan separatistit pääsivät kaupunkiin siviilipuvuissa, jonka jälkeen he avasivat tulen sotilaita vastaan takaapäin, kertoo Kyiv Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Neuvottelut kariutuivat, uusi yritys tulossa?

Osapuolet olivat suunnitelleet neuvottelevansa Valko-Venäjän Minskissä tulitauosta eilen perjantaina. Neuvottelut kuitenkin raukesivat, sillä Ukrainan hallitus ei hyväksynyt separatistien neuvottelijoita. Sen sijaan, että paikalle olisivat tulleet Donetskin ja Luhanskin ns. kansantasavaltojen johtajat, Minskiin olivat tulossa vain heidän edustajansa.

Tämän jälkeen myös separatistit ilmoittivat vaativansa, että hallituksen olisi vaihdettava edustajansa vaikutusvaltaiseempaan henkilöön. Kiovan hallitusta on edustanut maan entinen presidentti Leonid Kutshma.

Separatistit ilmoittivat yhteisessä tiedotteessaan, että he ovat valmiit jatkamaan tulitaukoneuvotteluita ja vetämään raskaan aseistuksen kaemmas rintamalinjasta, jos Ukrainan armeijakin tekee niin. Separatistit halusivat kuitenkin pitää kiinni tämänhetkisestä rintamalinjasta sen sijaan, että linja noudattelisi Minskin rauhansopimuksen linjausta. Separatistit ovat rauhansopimuksen solmimisen jälkeen vallanneet noin 500 neliökilometriä.

Separatistit toistivat tiedotteessa tavoitteensa, jonka mukaan he haluavat saada haltuunsa Donetskin ja Luhanskin läänit kokonaisuudessaan.

– Jos neuvottelut epäonnistuvat, Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat varaavat itselleen oikeuden jatkaa offensiiviaan, kunnes Donetskin ja Luhanskin alueet on kokonaan vapautettu ukrainalaisista joukoista, tiedotteessa sanottiin.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi