1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Rakenne, rauhallisuus ja vähäeleisyys tuovat voiton näissä "missikisoissa"

Seinäjoella Ayrshire-lehmät ja niiden ohjaajat pääsivät areenalle, kun Sarka-messuilla miteltiin useassa eri näyttelykilpailussa. Viikonlopun aikana usea tilallinen lähti kehittämään omaa karjasilmäänsä ja vertaamaan lehmiensä rakennetta toisen tilallisen eläimiin.

Josefina Kavander osallistui Lemmi-lehmän kanssa Junior handler -kilpailuun. Kuva: Olli Koski / Yle

Seinäjoella näyttelyhalli on pullollaan Ayrshire-rodun lehmiä. Alkamassa on Junior handler -kilpailu, jossa nuoret tytöt ja pojat pääsevät esittelemään lehmän käsittelytaitojaan. Eläinkehään pääsyä odottaa myös viime tingassa kilpailuun ilmoittautunut Josefina Kavander Lemmi-lehmän kanssa.

Vuonna 2001–2003 syntyneiden sarjaan osallistuva Josefina on kokenut kilpailija. Hän on pyörittänyt lehmiä jo aiempina vuosina vastaavissa käsittelykilpailuissa.

– Tämä on kivaa ja täällä on hyvä tunnelma. Tuolla kehässä oppii tuntemaan lehmänsä. Tiedän jo esimerkiksi sen, että Lemmi pelkää kovia ääniä, kertoo Josefina Kavander.

Kilpailu alkaa ja vihreän purun päälle astelee kuusi ohjaajaa lehmineen. Osa lehmistä ei halua kävellä kehää ympäri taluttajansa tahdissa. Osa taas vikuroi oikein kunnolla. Välillä kävely käy elegantisti rauhalliseen tahtiin. Tuomarit tarkkailevat osallistujia tarkalla silmällä.

Lopulta kisa on ohi ja tulokset julistetaan. Josefina joutuu tyytymään sarjassaan kuudenteen sijaan. Se ei nuorta neitiä haittaa, pääasia on osallistuminen.

Vuonna 2001-2003 syntyneiden Junior handler -kilpaan osallistui kuusi kilpaparia. Kuva: Olli Koski / Yle

Rauhallinen ja vähäeleinen esitys on paras

Eläinkehän laidalta löytyy Suomen Ayrshirekasvattajien puheenjohtaja Minna Kotila. Hän kertoo, että tärkeintä on tuoda eläimen parhaat puolet esille, lehmän rakenne ratkaisee. Lisäksi se, kuinka eläin kuuntelee ja seuraa ohjaajaansa on äärimmäisen tärkeää.

– Rauhallinen ja vähäeleinen esitys on hyvä. Voimakeinot voi unohtaa, niistä ei ole hyötyä tässä lajissa, toteaa Kotila.

Lehmien talvinäyttelyssä on kyse myös siitä, että omaa lehmää pääsee vertaamaan toisen kasvattajan eläimen kanssa. Minna Kotilan mukaan, vertailu on tiloilla tehtävän jalostuksen yksi peruskulmakivistä. Hyvärakenteiset eläimet toimivat navetassa ja lypsävät mahdollisimman pitkään.

– Nämä kilpailut ovat myös hyviä ajatusten vaihto foorumeja. Pääsee keskustelemaan muiden kasvattajien kanssa alan asioista. Lisäksi näkökulmaa tuovat Australiasta, Uudesta-Seelannista, Keniasta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Pohjois-Irlannista saapuneet vieraat, iloitsee Kotila.

Junior handler -kilpailun lisäksi Ayrshire-lehmien kanssa kisataan Seinäjoella muun muassa Grand ja Junior champion sekä Showmanship-kilpailuissa.