1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolalaisdokumentti kertoo kuuron elämästä romaniyhteisössä - pääosassa tyttö ilman kieltä

The Queen Of Silence kertoo kuuron tytön elämästä romaniyhteisössä. Elokuvan päähenkilö Denisa ei puhu eikä osaa viittomakieltä, mutta ilmaisee itseään Bollywood-elokuvista omaksumansa tanssin avulla. Elokuva nostaa esille paitsi romanien aseman valtaväestön keskuudessa, myös kuuron aseman romaniyhteisössä.

kulttuuri
Ruutukaappaus The Queen Of Silence -elokuvasta.

Docpoint-festivaalilla esitetään huomenna dokumenttielokuva The Queen Of Silence, jonka pääosassa on kuuro romanityttö. 11-vuotias Denisa ei osaa puhua eikä viittoa.. Elokuvassa hänen vahvimmaksi ilmaisumuodokseen nousee tanssi, jota Denisa on omaksunut erityisesti intialaisista Bollywood-elokuvista. Ohjaajan mukaan Denisa pyrkii kommunikoimaan ulkomaailman kaikin käytössään olevin keinoin.

– Denisalla on valtava tarve kommunikoida kaikkien kanssa, mutta hänellä ei ole mitään kieltä. Hän ei puhu, koska hänen vammaansa ei hoidettu, mutta hän ei myöskään osaa viittomakieltä.. Mutta se mitä hän osaa, on tanssi; mitä hän ei pysty sanomaan, hän näyttää tanssiaskelilla, kertoo ohjaaja Agnieszka Swiefka.

Swiefkan mukaan hän tapasi Denisan kuvattuaan vuoden ajan romanileirillä Wrocławin kaupungissa. Käytännössä energinen ja ulospäin suuntaunut tyttö valitsi itse itsensä elokuvan päähenkilöksi olemalla läsnä lähes jokaisessa kuvausryhmän otoksessa.

– Hän käytti myös kameraa kommunikaation välineenä saattaakseen tarinansa ihmisten tietoon. Ja sanon aina, että Denisa on elokuvan apulaisohjaaja. Kaikki tanssikohtaukset olivat hänen mielikuvitustaan ja hänen ideoitaan.

Elokuvan dokumentaarista kerrontaa värittävät näyttävät tanssikohtaukset, jotka on toteutettu aitoon Bollywood-tyyliin. Kohtaukset kuvaavat Denisan vahvaa sisäistä maailmaa, jossa tanssi on kaiken keskiössä.

Elokuvan kuluessa Denisalle järjestetään paikallisen järjestön toimesta kuulontutkimus ja hänelle lahjoitetaan myös kuulolaite. Tyttö kuitenkin päättää olla käyttämättä laitetta, koska hän pitää enemmän maailmastaan sellaisena kuin hän on siihen tottunut. Elokuvan tuotantoryhmä on tehnyt yhteistyötä paikallisen kuurojen yhteisön kanssa, jolta elokuva on saanut myönteistä palautetta.

– Elokuvan loppuvaiheessa olimme yhteydessä kuurojen yhdistykseen. Osin heidän ansioistaan Denisa sai kuulolaitteen ja nyt he tekevät töitä saadakseen hänet kuuroille lapsille tarkoitettuun asuntolakouluun. Elokuva on saanut paljon mediajulkisuutta Puolassa. Kuurojen yhteisö on vahvasti mukana ja he olivat mukana myös ensi-illassa, Swiefka kertoo.

Puolan lisäksi The Queen Of Silence on menestynyt myös ulkomailla. Seuraavasta tuotannosta kysyttäessä Swiefka vaikuttaa lievästi tuskaiselta.

– Tunnen kovaa painetta aloittaa seuraavaa työtä, sillä kaikki odottavat, mihin seuraavaksi ryhdyn. Olen kiinnostunut erilaisista ihmisistä. Ensimmäinen elokuvani oli kodittomista, ja tämä romaneista, joten jatka ehkä samoilla linjoilla, ohjaaja naurahtaa.

Lue seuraavaksi