1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tässä on Suomen paras geokätkö – rakentaminen kesti työviikon verran

Jauhiaisen pariskunnan tilalla Pielaveden takamailla on parikymmentä erikoista geokätköä. Niiden avaaminen ei vaadi niinkään etsimistä vaan enemmänkin aivotyötä. Jos pähkinä on liian vaikea purtavaksi, kätkön tekijät hurauttavat avuksi Zetorillaan.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Vimeossa

Pielavetisella Ari Jauhiaisella riittää ideoita. Ja taitoa niiden toteuttamiseen.

Kolmisen vuotta sitten geokätköily vei Arin ja hänen vaimonsa Tiina Jauhiaisen mukanaan, ja siitä lähtien Ari on saanut purkaa keksijän energiaansa yhä hienompien ja monimutkaisempien geokätköjen kehittelemiseen.

Sähkömiehen taidoista minulla ei ole tietoakaan, mutta kokeilemalla asiat aina ratkeavat.

Ari Jauhiainen

Arin viime vuonna rakentama Karhunpalvelus valittiin geokätköilysivustolla Suomen parhaaksi kätköksi. Kätkössä on valot ja äänet, ja sen avaamiseen tarvitaan virtaa esimerkiksi auton tupakansytyttimestä.

– Nelisenkymmentä tuntia siihen meni, kun sorvasin, hitsasin ja maalasin. Sähkömiehen taidoista minulla ei ole tietoakaan, mutta kokeilemalla asiat aina ratkeavat, naurahtaa palkitun kätkön tekijä.

Harrastus tuo uusia tuttavuuksia

Karhunpalvelus kuten Jauhiaisten muutkaan kätköt eivät oikeastaan ole kätköjä lainkaan, sillä suurin osa niistä on täysin näkyvillä. Sen sijaan lokikirjan saaminen esiin vaatii näpertelyä, hoksaamista ja pähkäilyä.

Jos tehtävät käyvät ylivoimaisen vaikeiksi, kohteissa on Arin puhelinnumero, josta apua on aina saatavilla. Joskus Ari ja Tiina hurauttavat avuksi traktorillaan.

Paikalliset meidät jo tuntevat, mutta saattaahan joku tuntematon aluksi katsella, että mitäs porukkaa tämä oikein on.

Tiina Jauhiainen

– Hankimme äskettäin Zetorin, jolla ajelimme täällä. Paikalliset meidät jo tuntevat, mutta saattaahan joku tuntematon aluksi katsella, että mitäs porukkaa tämä oikein on, nauraa Tiina Jauhiainen.

Jauhiaiset ovat rakentaneet omille mailleen parikymmentä erikoista kätköä. Suurin osa niistä toimii talvellakin. Vierailijoiden piipahtaminen pihapiirin laitamilla ei Jauhiaisia haittaa.

– Ehkä tämä on meidän tapamme olla sosiaalisia. Meillä ei juuri käy ohikulkijoita, mutta muutoin tilalla on aina riittänyt kävijöitä. Tällä tavalla olemme saaneet uusia tuttujakin, Ari ja Tiina Jauhiainen kertovat.

Kaikki Suomen kunnat kierrettynä

Tällä hetkellä Ari Jauhiaisella on idea valmiina pariin uuteen kätköön. Joskus Tiina on joutunut rauhoittelemaan Arin tahtia.

– Viime syksyn Ari oli kätköntekokiellossa, mutta eiväthän nämä meidän harrastajaystävämme siitä pitäneet. Pakko näitä kieltoja on välillä vain laittaa, Tiina Jauhiainen hymyilee.

Jauhiaiset ovat itsekin kiertäneet ahkerasti muiden piilottamia geokätköjä. Harrastuksen ansiosta he ovat käyneet Suomen jokaisessa kunnassa.

Viime syksyn Ari oli kätköntekokiellossa.

Tiina Jauhiainen

– Viime kesä meni aika lailla tien päällä. Mitä nyt välillä kävimme kotona vaatteita pesemässä ja laskemassa lapset, he kertovat.