Lapsuuden värikäs emalikattila muistuttaa tutusta ja tuvallisesta

Retrobuumi on nostanut 1960- ja 70-lukujen emaliastiat suosioon. Etenkin nuoret aikuiset ostavat lapsuudesta tuttuja kattiloita, kulhoja ja mukeja. Vaikka vanha astia päätyy usein koristeeksi, siinä voi vieläkin keittää vaikkapa perunoita.

ilmiöt
emaliastioita hyllyllä
Eveliina Niskanen / Yle

Vanhat emaliastiat eivät ole suinkaan ole aikansa eläneitä. Varsinkin nuoret aikuiset etsivät omasta lapsuudestaan tuttuja astioita astioita kirpputoreilta ja nettikaupoista – tai vaikkapa mummolan vintiltä.

Hämeenlinnalainen keräilijä ja vanhoja tavaroita myyvä Pirkko-Liisa Liira kertoo, että emalista tehdyt astiat tulivat muotiin muutama vuosi sitten.

Kun astia on hyväkuntoinen ja pinta ehjä, se sopii mihin vaan.

Pirkko-Liisa Liira

– Monet ostavat emalituotteita ensimmäiseen omaan kotiinsa, ja senkin olen huomannut, että niitä ostetaan mökkiastioiksi kesäasunnoille. Nämä käyvätkin kaupaksi etenkin kesäisin.

Tampereella osto- ja myyntiliikettä pitävä Tiina Koivisto uskoo, että 60- ja 70-lukujen iloisenväriset astiat herättävät ihmisissä hyviä muistoja.

– Astiat ovat sympaattisen näköisiä, ja ne muistuttavat mukavista asioista menneiltä vuosilta. Monen lapsuudenkodissa tai mummolassa on näitä käytetty.

Sopii ruuanlaittoon ja hyväntuuliseksi koristeeksi

Kymmeniäkin vuosia vanhat emaliastiat ovat Pirkko-Liisa Liiran mukaan edelleen kelpoja käyttöastioita, jos niistä on pidetty hyvää huolta.

Aikanaan näitä pidettiin kömpelöinä ja rumina, mutta nyt ne näyttävät kauniilta.

Tiina Koivisto

– Kun astia on hyväkuntoinen ja pinta ehjä, se sopii mihin vaan, jopa helposti pohjaan palavien maitopohjaisten ruokien tekemiseen. Mutta pitää olla tarkkana, että pintaa ei raaputa rikki, eikä kattilaa muutenkaan kolhi.

Myös Tiina Koivisto on sitä mieltä, että vanhat emaliastiat sopivat edelleen ruuanlaittoon.

– Hyväkuntoinen vanha emalikattila toimii hyvin induktioliedelläkin.

Useimmiten vanhat astiat kuitenkin päätyvät koristeiksi, hyväntuulisiksi sisutuselementeiksi, sanoo Koivisto. Hänen mukaansa retroemalin suosion syynä on ennen kaikkea se, että mielikuva astioista on muuttunut.

– Aikanaan näitä pidettiin kömpelöinä ja rumina, mutta nyt ne näyttävät kauniilta. Se johtuu siitä, että näihin liittyy jotain tuttua ja turvallista.