Podemosin kannattajat vaativat muutosta Madridissa

Moni espanjalainen on kyllästynyt esimerkiksi korruptioskandaaleihin. Podemos toivoo menestyvänsä marraskuun vaaleissa kuten Syriza Kreikassa.

Ulkomaat
ihmisjoukko, jossa mies pitelee lippua
Epa / Chema Moya

Espanjan pääkaupungissa Madridissa kymmenettuhannet vasemmistopuolue Podemosin kannattajat ovat osoittaneet mieltään tänään lauantaina. Podemosin mukaan kannattajia saapui Madridiin eri puolilta Espanjaa 260 linja-autolla.

Puolue perustettiin vuosi sitten. Kevään europarlamenttivaaleissa yli miljoona espanjalaista äänesti sen ehdokkaita, ja Podemos sai viisi edustajaa Brysseliin. Yksi heistä on puolueen johtaja, aiemmin yliopistouraa tehnyt 36-vuotias valtiotieteilijä Pablo Iglesias.

Espanjan poliittinen elämä toimii pitkälti sosialistien ja konservatiivien kaksipuoluejärjestelmässä. Podemos on kerännyt kannatusta muun muassa korruptioskandaaleihin kyllästyneiltä ja muutosta haluavilta espanjalaisilta.

Podemos toivoo menestyvänsä marraskuun vaaleissa kuten Syriza Kreikassa viikko sitten. Podemosin mahdollisuudet ovat kuitenkin erilaiset kuin Syrizan. Esimerkiksi Espanjan taloudellinen tilanne on parempi kuin Kreikan. Perjantaina julkaistujen alustavien tietojen mukaan Espanjan talous kasvoi viime vuonna 1,4 prosenttia.

Espanja näyttää toipuvan seitsemän vuotta kestäneestä talouskriisistä. Työttömyys on kuitenkin edelleen suuri ongelma, lähes neljännes työikäisistä on työtä vailla.

Lähteet: AP, Reuters, AFP