Hyppää sisältöön

Heliumpallolla Tyynenmeren ylittänyt kaksikko laskeutui Meksikoon ennätysmatkan jälkeen

Miehet lähtivät matkaan sunnuntaina Japanista. He matkustivat kaasupallolla lähes viikon Tyynenemeren yli.

Heliumpallo ja sen miehistö:Troy Bradley ja Leonid Tjuhtjajev. Kuva: Reuters

Ennätystä havitelleet Troy Bradley ja Leonid Tjuhtjajev ovat laskeutuneet Meksikoon tänään lauantaina ylitettyään Tyynenmeren heliumtäytteisellä pallolla. Ennätyksien vahvistaminen vie aikaa, mutta mitä ilmeisimmin he saivat nimiinsä kaksi ennätystä, heliumtäytteisellä pallolla lentämisen keston ja etäisyyden.

Venäläinen Tjuhtjajev ja amerikkalainen Bradley lensivät pallolla yli 160 tuntia ja taittoivat 11 000 kilometrin matkan. Voimassaoleva ennätys, myöskin Tyynenmeren ylitys, on liki 8 400 kilometriä vuodelta 1981. Tuntimäärän voimassaoleva ennätys oli puolestaan 137 tuntia. Se syntyi ensimmäisellä Atlantin yli tehdyllä vastaavalla lennolla vuonna 1978.

Bradley ja Tjuhtjajev lähtivät matkaan sunnuntaina Japanista. Heidän tarkoituksenaan oli lentää Yhdysvaltoihin tai Kanadaan, mutta sään takia määränpää muuttui Meksikoksi.

Tjuhtjajev ja Bradley matkasivat puolitoista metriä korkeassa kopassa, joka oli kaksi metriä pitkä ja puolitoista metriä leveä. Mukaan mahtuivat makuupussit, pieni lämmitin ja yksinkertainen vessa. Lentoa seurattiin tarkasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa mukana olleiden modernien laitteiden ansiosta.

.
.