1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukraina: Neuvottelut päättyivät vailla yhteisymmärrystä

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Ukraina syyttää Itä-Ukrainan kapinallisia neuvottelujen horjuttamisesta.

Kuva: Lehtikuva / Sergei Gapon

Itä-Ukrainan tulitaukoneuvottelut ovat keskeytyneet Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Ukrainan, Venäjän ja Itä-Ukrainan separatistien edustajat keskustelivat nelisen tuntia.

Sopua ei Ukrainan edustajan, entisen presidentin, Leonid Kutšman mukaan syntynyt. Uutistoimisto Interfax kertoo, että Ukraina syyttää separatisteja uhkavaatimusten esittämisestä ja neuvottelujen horjuttamisesta. Kutšman mukaan ongelma on, että kapinallisten korkeimmat johtajat eivät osallistuneet neuvotteluihin, ja paikalla olleet kieltäytyivät keskustelemasta välittömästä tulitauosta.

Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj oli edustettuna neuvotteluissa. Neuvottelujen tavoitteena oli tulitauon aikaansaaminen Itä-Ukrainaan. Neuvotteluja oli tarkoitus käydä Minskissä jo eilen perjantaina, mutta yritys epäonnistui osapuolten kiistelyyn.

Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat tänään Ukrainan tilanteesta puhelimitse.

Huhtikuussa alkaneessa Itä-Ukrainan konfliktissa on kuollut yli 5 000 ihmistä, YK arvioi. Sen mukaan 900 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk kertoi tänään, että tuhat ihmistä on evakuoitu viime päivinä Debaltsevestä, jonka tienoilla taistelut ovat jatkuneet.