Kreikka liennyttää – pääministeri vakuuttaa velkaohjelman jatkuvan

Kreikan hallitus liennyttää viime päivien kovia puheitaan ja vakuuttaa täyttävänsä velkaohjelmansa ehdot. Kärkiministerit aloittavat neuvottelumatkailun Euroopan maissa. EKP:n neuvoston jäsen Erkki Liikanen varoitti eilen, että Kreikan taloustuki voi loppua, jos maa ei täytä ehtoja.

Kreikan kriisi
Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras
Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras valmistautui tapaamaan euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemin perjantaina 30. tammikuuta Ateenassa.Petros Gjannacouris / EPA

Kreikan hallitus yrittää tasoitella ministereiden tiukoista talouspuheista noussutta kuohuntaa. Pääministeri Aléxis Tsípras lähetti eilen lauantaina talousuutistoimisto Bloombergille (siirryt toiseen palveluun) tiedotteen, jossa hän vakuutti maansa maksavan lainansa Euroopan keskuspankille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle.

Hän uskoi Kreikan myös pian saavuttavan sovun euroalueen maiden kanssa.

- Neuvottelut eurooppalaisten kumppaniemme kanssa ovat vasta alkaneet. Huolimatta erilaisista näkökannoistamme olen ehdottoman varma, että saavutamme pian molemminpuolisesti hyödyllisen sopimuksen, niin Kreikalle kuin Euroopalle kokonaisuutena, Tsípras kirjoitti.

Valtiovarainministeri Giánis Varoufákis ilmoitti perjantaina, että Kreikka lopettaa yhteistyön sen luotottajina toimineen ns. troikan kanssa ja kieltäytyy uuden apupaketin vastaanottamisesta. Ilmoitus nosti välittömästi maan joukkovelkakirjojen korkotasoa. Luottoluokittaja Standard & Poor's ilmoitti asettavansa Kreikan neljä suurinta pankkia tarkkailuun mahdollisen luottoluokituksen laskemisen takia.

Tsípras vakuutti kirjoituksessaan, että Kreikka pitää kiinni tukijoilleen antamistaan sitoumuksista. Hänen mukaansa ei ole mitään syytä päätellä, etteikö Kreikka täyttäisi velvollisuuttaan lainojensa suhteen.

- Yksikään osapuoli ei hae konfliktia, eikä meidän tarkoituksemme missään vaiheessa ole ollut toimia laina-asiassa yksipuolisesti, hän jatkoi.

Kreikalle on EKP:n taholta tarjottu uutta tukipakettia, mutta se edellyttää, että Kreikka täyttää lainan ehdot määräaikaan, helmikuun loppuun mennessä.

Myös Suomen pankin pääjohtaja, EKP:n neuvoston jäsen Erkki Liikanen totesi eilen Ylen haastattelussa, että EKP voi lopettaa Kreikan luotottamisen kokonaan, jos ehdot eivät täyty.

Talousneuvotteluita Euroopan johtajien kanssa

Hallituksen johtavat ministerit aloittavat tänään sunnuntaina tapaamiset useissa Euroopan maissa. Valtiovarainministeri Varoufákis matkustaa tänään Ranskaan, missä hän tapaa maan valtiovarain- ja talousministerit. Myöhemmin Varoufákis jatkaa Lontooseen ja Roomaan.

Pääministeri Tsípras puolestaan tapaa ensi viikolla Italian pääministerin ja Ranskan presidentin.

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kreikan hallitus on palkannut yhdysvaltalaisen investointipankki Lazardin asiantuntijoita neuvonantajikseen lainaneuvotteluihin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset