Hallituksen perhepaketti jämähti – ei anneta eduskunnalle

Hallituspuolueet ovat sopineet, että hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluvia esityksiä perhepaketista ei anneta eduskunnalle. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) pohdiskelee, olisiko paketin nurinmenon takana vaalipelkoa.

Kotimaa
Laura Räty puhuu portilla toimittajien mikrofoneihin
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kävi kertomassa medialle hallituksen päivähoito- ja kotihoidontukipaketin kohtalosta pääministerin virka-asunnon Kesärannan portilla.Lehtikuva / Mikko Stig

Hallituspuolueet ovat sopineet, että hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluvia esityksiä kotihoidontuen jakamisesta ja päivähoito-oikeuden rajaamisesta ei anneta eduskunnalle.

Esitysten kestävyysvajevaikutukset sekä taloudelliset vaikutukset tarkentuivat valmistelun aikana. Toivottua vaikutusta ei ole, eikä esityksiä anneta eduskunnalle.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) esikunnasta kerrotaan, että hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat sopineet, että he eivät kommentoi asiaa tänään sunnuntaina.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) miettii, miksi rakennepaketin tärkeät osat lopulta kaatuivat.

– Olisikohan tässä sitten vaalipelkoa olemassa? Rakennepoliittisesta ohjelmastahan on ollut yksimielisyys jo pitkän aikaa. Se on edellisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) aikana valmisteltu rakennepoliittinen ohjelma, johon kaikki ovat olleet sitoutuneita.

Kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) kirjoitti Twitterissä, että hallitus päätti yksimielisesti luopua perhepaketista. Hänen mukaansa asiassa ei ollut kiistaa.

– Loppu hyvin, kaikki hyvin, Jungner toteaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo, että kotihoidontuen kiintiöittäminen olisi ollut elämälle vieras ja yhteiskunnalle kallis ratkaisu.

– Olen tyytyväinen, että hallituksen puheenjohtajat päättivät vetää pois esityksen kotihoidon tuen kiintiöittämisestä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.