Suuryritykset ja järjestäytynyt rikollisuus vievät afrikkalaisilta kymmeniä miljardeja vuosittain

Suurimpia syyllisiä Afrikan laittomiin rahavirtoihin ovat suuryritykset, tuoreessa raportissa todetaan. Laittomasti hankitut varat päätyvät usein eurooppalaisiin tai amerikkalaisiin pankkeihin.

talous

Afrikka menettää ainakin 44 miljardia euroa vuodessa laittomuuksien kuten veropetosten, korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vuoksi, arvioidaan YK:lle ja Afrikan unionille tehdyssä tutkimuksessa. Laittomat rahavirrat, joita synnyttävät niin veroja välttelevät monikansalliset yritykset kuin laiton asekauppa, estävät myös työpaikkojen syntyä, arvioidaan raportissa, jota on ollut tekemässä muun muassa Etelä-Afrikan entinen presidentti Thabo Mbeki.

– Ylivoimaisesti suurimpia syyllisiä ovat suuret yritykset, toisena on järjestäytynyt rikollisuus, Mbeki huomauttaa raportissa.

Nyt kuriin olisi pantava mantereen tulli- ja veroviranomaiset sekä korruptiota vastaan taistelevat tahot, jotka eivät ole hoitaneet työtään vaatimusten mukaisesti, raportin tehnyt ryhmä ehdottaa.

Suuri osa Afrikan laittomasti jättävistä varoista päätyy eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin pankkeihin.

Henry Malumo

Afrikkalaiset taloudet kasvavat tasaisesti muutaman prosentin vuodessa. Kasvu on kaukana esimerkiksi Intian ja Kiinan luvuista. Asiantuntijoiden mukaan länsimaiden rooli kehityksessä on suuri.

– Kyseessä ei ole vain Afrikan ongelma. Suuri osa Afrikan laittomasti jättävistä varoista on peräisin veronkierrosta tai korruptiosta ja ne päätyvät eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin pankkeihin, sanoo Henry Malumo muun muassa ihmisoikeustyötä tekevästä Action Aid -järjestöstä.

Lähteet: AFP