Skandaaleihin kyllästynyt Espoo laati virkamiehille eettiset ohjeet – "toimintatapamme ei salli väärinkäytöksiä tai korruptiota"

Uusissa ohjeissa kielletään kirjallisesti muun muassa väärinkäytökset ja korruptio. Ohjeissa korostetaan myös toiminnan avoimuutta, tasapuolisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Kotimaa
Espoon kaupungintalo
YLE

Skandaaleihin kyllästynyt Espoo on laatinut eettiset periaatteet ja käytännön toimintatavat tulevia ongelmia välttääkseen. Seitsemän kohdan ohjeistus eli niin sanottu Code of Conduct on tarkoitettu niin Espoon luottamushenkilöille, johtajille, viranhaltijoille kuin työntekijöille.

Viime vuosina Espoo on ollut julkisuudessa useaan otteeseen virkamiesten epäselvien toimien takia. Epäselvyyksistä osa on johtanut rikossyytteisiinkin asti.

Uusissa ohjeissa kielletään kirjallisesti muun muassa väärinkäytökset ja korruptio. Ohjeissa korostetaan myös toiminnan avoimuutta, tasapuolisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Periatteisiin kuuluvat lisäksi myös muun muassa harmaan talouden torjunta ja hankintaohjeistuksen noudattaminen.

Espoon kaupunginhallituksen jäsenet suhtautuvat eettiseen ohjeistukseen myönteisesti.

– Arvelen, että kaikki valtuustoryhmät ovat samaa mieltä siitä, että on syytä päivittää toimintaohjeemme Espoossa. Olemme pitkään keskustelleet siitä, miten voisimme lisätä kaupungin avoimuutta, sanoo Markku Sistonen (sd.).

Kaiken pohjana Espoon uusi strategia

Sistonen saa näkemykselleen kannatusta myös kokoomuksen Pia Kaumalta. Kauma muistuttaa, etteivät skandaalit kuitenkaan olleet ainoa syy eettisen ohjeistuksen laatimiseen, vaan ne ovat osa Espoon uuden strategian laatimista vuosille 2013–2017.

– Minun käsitykseni mukaan eettiset ohjeet ovat Espoon strategian toteuttamista.

Eettisten periaatteiden ykköskohdaksi on nostettu juurikin uusi strategia eli Espoo-tarina: "kaiken toimintamme taustalla on Espoo-tarina".

Myös perussuomalaisten Kurt Byman on tyytyväinen, että nyt käytössä on ohjeistus, jota seurata. Toisaalta hän sanoo, että on sääli, että sellaisia asioita varten tarvitaan ohjeistus, joiden pitäisi olla päivänselviä.

– Jokaisen itse pitäisi ymmärtää, mitä voi tehdä ja miten pitää käyttäytyä. Oikeastaan tällaisia sääntöjä ei pitäisi edes tarvita, mutta kun näyttää, että joillekin ne ovat tarpeen, kaikkeen täytyy kirjoittaa säännöt.

Rkp:n Stig Kankkonen puolestaan arvioi, että on hyvä määritellä, mikä on sallitua ja mikä ei.

Espoon kaupunginhallitus käsittelee eettisiä periaatteita kokouksessaan maanantaina.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus