1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aikuiset hurahtivat lapsuusajan ystäväkirjoihin – kysymyksetkin aikuistuivat

Kenestä tykkäät, kuka on paras kaverisi, mikä sinusta tulee isona? Näihin kysymyksiin moni muistaa vastanneensa kouluaikana, kun erilaiset ystäväkirjat kiersivät luokassa. Nykyään ystäväkirjoja kirjoittavat myös aikuiset. Niissä keskitytään erilaisiin kysymyksiin.

Kuva: Pipsa Uutto / Yle

Koululaiset täyttävät innolla erilaisia ystäväkirjoja. Niitä tehdään itse tai ostetaan kaupasta valmiina.

– Ne ovat valtavan suosittuja. Erityisesti koulunsa aloittavat täyttävät ystäväkirjoja, mutta kyllä ne pitävät pintansa myös sen jälkeen, kertoo Porin Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Susanna Heinonen.

Tarjolla on erilaisia teemakirjoja, joista osa on suunnattu tietylle kohderyhmälle, kuten tytöille, pojille tai vaikkapa lemmikeille. Heinosen mukaan erityisen suosituiksi ovat kuitenkin nousseet aikuisten ystäväkirjat.

– Lapsuudesta tuttuja ystäväkirjoja on täytetty paljon esimerkiksi aikuisten syntymäpäiväjuhlilla ja polttareissa. Uskon, että siksi aikuisille on tehty omia kirjoja, Heinonen toteaa.

Kirjoissa mesetetään ja twiittaillaan

Aikuisille suunnatuissa kirjoissa on tuttuja kysymyksiä lapsuudesta, mutta siellä paneudutaan myös nostalgiaan. Kirjan täyttäjän toivotaan kertovan muun muassa muoti-ilmiöstä, joita hän ei kaipaa tai siitä, mikä ennen nettiä oli kauheaa tai mahtavaa.

– Ne ovat kiinni ajan hengessä kuten lastenkin kirjat. Aikuisilta kysytään twiittauksista ja lapset jakavat nykyään mese-osoitteitaan, Susanna Heinonen kertoo.