Kiinteistönvälittäjät tyrmäävät fantasiat alle 20 000 euron asunnoista: "Vain murto-osa todellisesta hinnasta"

Kaikkein halvimpien asuntojen todelliset myyntihinnat nousevat lähes poikkeuksetta useilla kymmenillä tuhansilla euroilla, sanovat kiinteistönvälittäjät. Asuntoja myydään alle 20 000 eurolla muun muassa korjaustarpeiden vuoksi.

talous
Henkilö asuntoesittelyssä.
Yle

Kiinnostaisiko ostaa 71 neliömetrin kokoinen kolmio 16 000 eurolla Varkaudesta? Tai 80 neliömetrin omakotitalo 18 000 eurolla Juankoskelta?

Suomessa on tällä hetkellä myynnissä useita asuntoja alle 20 000 euron hinnalla erityisesti pienissä kunnissa kaukana kaupunkikeskustoista. Pohjois-Savossa on parhaillaan myynnissä vajaa 30 asuntoa, joiden myyntihinta on reilusta 13 000 eurosta pariin kymmeneen tuhanteen euroon.

Yle Uutiset kertoi aiemmin tänään, että asuntojen neliöhinnoissa on helposti monikymmenkertaiset erot. Kaksion saa Suomessa edullisimmillaan alle 20 000 eurolla, kun kalleimmillaan hinta kipuaa jopa 700 000 euroon.

Asuntojen hintaan vaikuttaa esimerkiksi sijainti: muuttotappiollisessa kunnassa ja kaupunkikeskustojen ulkopuolella asunnot ovat edullisia, mutta sielläkin asuntojen todellinen hinta on harvoin sama kuin myyntihinta. Kiinteistönvälittäjien mukaan taloyhtiöiden korjausvelka ja tulevien vuosien remontit voivat nostaa hintaa useilla kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Myyntihinta on usein vain murto-osa todellisesta hinnasta. Myimme vasta 51 neliömetrin kokoisen kaksion kymppitonnilla, mutta lisähintaa asunnolle tulee ainakin 40 000 euroa kaikista tarvittavista remonteista, kertoo kiinteistönvälittäjä Antero Immonen Kiinteistömaailmasta Varkaudesta.

Immonen arvioi, että todellisuudessa alle 20 000 eurolla voi saada vain joitain ns. mummonmökkejä. Muihin asuntoihin tulee lähes poikkeuksetta lisähintaa remontista.

– Myynnissä on paljon myös jäätyneitä asuntoja. Esimerkiksi yksi asunto myytiin 10 000 eurolla, mutta remontin takia lisähintaa tulee lähes 50 000 euroa. Asunto oli kärsinyt huomattavia vahinkoja, koska edellinen asukas oli laiminlyönyt lämmityksen eli katkaissut sähköt.

Yritykset ostavat asuntoja nyt työmiehille

Asuntojen ostajat näkevät nykyään taloyhtiöiden tulevat remontit, koska vuonna 2011 voimaan tulleen uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan kiinteistöt joutuvat laatimaan korjauksia vaativan viisivuotissuunnitelman. Asunnon lopullinen hinta pitäisi olla ostajan tiedossa.

Halvalla myydään paljon myös purettavaksi suunniteltuja taloja.

Mirjami Kauppinen

– Kaikkiin alle 20 000 euron asuntoihin on aivan varmasti tulossa remontti. Halvalla myydään paljon myös purettavaksi suunniteltuja taloja, joiden korjaaminen tulee liian kalliiksi. Monet 1960- ja 70-luvuilla rakennetut talot ovat tällaisia, kertoo Kiinteistöliiton Itä-Suomen osaston toiminnanjohtaja Mirjami Kauppinen.

Edullisesti myytävät kerrostaloasunnot ovat usein tilavia, mutta sijaitsevat hissittömissä taloissa ja kaupunkikeskustojen ulkopuolella.

Asuntoja ostetaan paitsi omaan käyttöön myös sijoitusasunnoiksi vuokralle. Harva paikkakunnalle muuttava ostaa edullista asuntoa itselleen, mutta remonttia vaativat asunnot kelpaavat kakkosasunnoksi, kun kesämökillä asutaan ympäri vuoden.

– Varkaudessa on myös viime viikkoina alkanut sellainen ilmiö, että yritykset ostavat kohtuuhintaisia asuntoja, joihin voidaan majoittaa 3–4 työmiestä. Yritykselle on kannattavaa ostaa huoneisto, sanoo kiinteistövälittäjä Tuija Airaksinen.

Maaseutuasunnot jäämässä tyhjilleen

Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Pekka Linna sanoo, että tällä hetkellä asuntojen tarjonta on kysyntää suurempaa. Asuntojen hinnat ovat osittain romahtaneet.

– Nyt on näkyvissä kaksi muutostrendiä. Maaltamuuton seurauksena 1960-70-luvulla rakennettujen kohteiden myynti on haasteellista taajamien ulkopuolella. Maaseutuasunnoille on puolestaan vaikea löytää ostajia, koska ihmiset haluavat tehdä varmoja sijoituksia ja ostaa asuntoja palvelujen läheltä.

Maaseutuasunnoille on vaikea löytää ostajia, koska ihmiset haluavat ostaa asuntoja palvelujen läheltä.

Asuntojen myyntihinnat ovat pitkälti kiinni sijainnista. Pohjois-Savossa hinnat vaihtelevat paljon Iisalmen, Varkauden, Kuopion ja Koillis-Savon välillä. Varkaudessa hinnat ovat poikkeuksellisen matalia, kun taas Kuopiossa kysyntää on huomattavasti enemmän.

– Varkauden hinnat ovat tällä hetkellä tolkuttoman halpoja suhteessa kaikkiin kaupungin positiivisiin uutisiin. Kartonkitehtaan avaaminen Varkauteen ja jätteenpolttolaitoksen valmistuminen Leppävirralle pitäisi näkyä hinnoissa jo nyt, Linna sanoo.