1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Jussi Hiltusen elokuvat tapahtuvat Lapissa – aiheet universaaleja

Rovaniemeläinen nuori elokuvantekijä, Jussi Hiltunen, on tähän saakka sijoittanut elokuvansa Lappiin ja Rovaniemelle. Ohjaaja aikoo kuvata ensimmäisen pitkän elokuvansakin, Law of the Land, Lapissa. Tällä kertaa erämaassa ja keväthangilla. Kuvaukset alkavat ensi vuonna.

elokuvat
Talvisydän. Jussi Hiltusen
Jussi Hiltunen

Ensimmäisessä elokuvassaan, Hijainen viikko, ohjaaja tarttui kipeään aiheeseen, ampumavälikohtaukseen ja sitä seuranneeseen epätietoisuuteen ja syyllisyyteen. Aihe pohjautui löyhästi Rovaniemellä tapahtuneeseen vastaavaan tapukseen, mutta Jussi Hiltusen mielestä se olisi voinut tapahtua missä tahansa. Sen verran universaali aihe oli. Jussi Hiltunen ei silti pidä Lappia kuvauspaikkana itsestäänselvyytenä.

– Tarina edellä ja tarinan ehdoilla mennään. Minun tarinani vain sattuvat jostain kumman syystä sopivan Lappiin. Kyllä Lappi mulle kelpaa, ei siinä mitään, Jussi Hiltunen naurahtaa.

Rovaniemi hieno kuvauspaikka

Rovaniemi on elokuvaohjaaja Jussi Hiltusen mielestä aivan kelpo kuvauspaikka. Se on ohjaajalle tuttu ja kuvat pienestä pohjoisesta kaupungista tuovat kaivattua vaihtelua kovin Helsinki-keskeiseen kuvamaisemaan suomalaisissa elokuvissa. Uusimman Rovaniemellä kuvaamansa televiosioelokuvan Hiltunen sai valmiiksi sykyllä.

Perintö -elokuva kertoo veljeydestä ja tuhoisasta perimästä, joka siirtyy isiltä pojille. Elokuvassa 6- ja 12 -vuotiaat pojat kohtaavat toisen, aikuisen veljesparin ja tämä kohtaaminen vaikuttaa kohtalokkaasti heidän kaikkien elämään Rovaniemellä.

Elokuvan pääosaa näyttelee Onni Tommila (Skavabölen pojat, Rare Export, Big Game) sekä paikalliset amatöörinäyttelijät Aki Oksala ja Sasa Toivonen. Se nähdään televisiossa piakkoin. Perintö on mukana myös Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailusarjassa..

Pirssirengin pesti poiki elokuvan

Jussi Hiltusen seuraavaa lyhytfiktiota, Talvisydän, kuvataan helmikuussa 2015,.tottakai Rovaniemellä. Talvisydän on elokuva perheensä pettäneestä taksimiehestä joka ryhtyy auttamaan raiskattua tyttöä. Hiltunen ajoi rovaneimellä taksia itsekin, kun sai päähänsä tehdä taksimiesaiheisen elokuvan. Vaikka elokuva sijoittu Lappiin, se voisi Hiltusen mukaan tapahtua missä päin maailmaa vain siksi globaali sen tarina on.

– Sain idean tähän elokuvaan ollessani välillä hanttihommissa taksirenkinä. Alkuperäinen idea kysyi päässäni kolmatta vuotta, kunnes sain sen puristettua ulos. Yleesäkään en ihan heti tartu toimeen idean tullessa, vaan annan sille aikaa. Jos se jää vaivaamaan minua tarpeeksi, niin sitten se on elokuvan väärti, Jussi Hiltunen kertoo omasta toimintatavastaan.

– Tietysti siinä on pieni vaara,että jos vielä noita hanttihommia tarvitsee. Kukaan ei ota töihin, kun pelkäävät, että se kuitenkin tekee tästä elokuvan, Jussi tuumaa.

Petos ja sovitus, universaali tarina

Talvisydämem keskuhenkilö Eikka on perheensä pettänyt taksinkuljettaja, joka yrittää sovintoa tyttärensä Lauran kanssa. Eikka on ollut uskoton ja Lauralla on syytä, äitinsä tavoin, vihata Eikkaa perheensä tuhoamisesta.

Eikka kohtaa töissä ollessaan Saijan, joka kertoo tulleensa raiskatuksi. Eikka vie tytön kotiin ja tuttavuus päättyisi yhteen taksikyytiin, mutta traaginen ja surumielinen Saija jää Eikan mieleen. Hän haluaisi auttaa tyttöä enemmän, eikä vähiten sen takia että Saija tuntee Eikan tyttären.

Elokuvan pääosissa nähdään Ville Virtanen ja Rosa Salomaa. Jo ensimmäiseen elokuvaanasa Jussi Hiltunen sai mukaan nimekkään näyttelijakaartin ja sama linja jatkuu. Hän ei pidä sitä mitenkään ihmeellisenä

– Näyttelijät tulevat kyllä töihin, jos kutsutaan, ei siinä mitään erikoista ole. Jos rahoitus ja taustat ovat kunnossa, niin siitä vaan, Jussi naurahtaa.

Aika kypsä pitkälle fiktiolle, tietysti Lapissa

Tehtyään kolme lyhytelokuvaa Rovaniemellä Jussi Hiltunen sanoo ajan ja hänen itsensä olevan kypsä ensimmäiselle pitkälle elokuvalle. Luvassa on lännenhenkinen seikkailuelokuva Law of The Land- maan laki. Siinä lännen romantiikka lyö kättä Lappilaisen upean lumisen maiseman kanssa.

– En itsekään vielä tiedä ihan tarkkaan mitä elokuvassa faktisesti tapahtuu, mutta se on selvää , että kyseessä on uuden ajan Lappilänkkäri erämaassa ja keväthangilla, Jussi Hiltunen kertoo.

Law of the land on pitkä näytelmäelokuva syrjäkylän poliisista joka joutuu kahden poikansa väkivaltaiseen ristituleen. Se kuvataan ensi vuonna, joten mahdollisen Jussin Jussi käy pokkaamassa aikaisintaan kahden vuoden päästä Jussi- gaalassa.

Lue seuraavaksi