Hyppää sisältöön

Laske: Näin paljon lunta kattosi kestää

Painava lumimassa saattaa vahingoittaa katon rakenteita kerääntyessään kinoksiksi katolle. Ihan helposti lumimassa ei kuitenkaan kattorakenteita romahduta.

Katolta tippuneet lumet veivät mukanaan osan parvekkeen kattopelleistä. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Rankat lumisateet sekä suojasäiden märkä ja painava lumimassa aiheuttaa monesti päänvaivaa lumitöitä tekevälle. Painava lumimassa saattaa myös vahingoittaa talon kattorakenteita vyöryessään alas maata kohti.

Lumiesteet auttavat estämään lumen putoamisen, mutta aivan hillittömiä määriä lunta ei kattokaan kestä. Pahimmassa tapauksessa lumen aiheuttama kuorma saa aikaan kattorakenteen sortuman.

– Harvemmin asuinrakennus lumen määrästä sortuu, mutta hallirakennukset saattaa laajemmalta alueelta sortua lumikuorman painosta, kertoo Saimaan ammattikorkeakoulun rakennetekniikan lehtori Timo Lehtoviita.

Katto kestää jopa kaksisataa kiloa kinosta

Katon muoto vaikuttaa lumen kertymiseen. Tasakattoiseen taloon kertyy enemmän lunta kuin korkeaharjaiseen ja paikallisissa kinostumissa lumimäärä saattaa olla kaksin- tai kolminkertainen muuhun kattoon verrattuna.

Suin päin ei Lehtoviidan mukaan kuitenkaan kannata katolle suunnata lumia pudottamaan, sillä katot ovat suunniteltu kestämään suuriakin määriä lunta.

– Katon kestävyyteen on mitattu Lappeenrannan alueella karkeasti noin 200 kiloa neliötä kohti, Timo Lehtovirta kertoo.

Kattorakenteen tulisi kestää sen verran lunta, että jos lumi sulatettaisiin vedeksi, vettä olisi noin 20 senttiä katon päällä. Etelämmässä kestävyys saattaa olla pienempi ja toisaalta Lapissa katto saattaa kestää jopa kaksinkertaisen lumimäärän.

Lumien pudottaminen on turvallisuusriski katolle kiipeilijälle. Vaikka oma turvallisuus olisi otettu huomioon, liian innokas lumien pudottaja saattaa vahingoittaa kattoa.

– Katto saattaa rikkoutua, jos siellä tehdään liian järeitä lumenpoistoja. Lumi pitää poistaa tasaisesti koko alueelta, jotta katon kuormitus pysyy tasaisena, Lehtovirta toteaa.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.

.
.