Metropolihallinto kompuroi pahasti loppumetreillä

Viimeisetkin lausunnot hallituksen luonnoksesta metropolihallintolaiksi tippuvat valtiovarainministeriölle näinä päivinä. Lakiluonnos on joutunut melkoisen arvosteluryöpyn kohteeksi ja kaiken kukkuraksi koko lakihanke saattaa kaatua aikapulaan.

Kotimaa
Metropolihallinto,
Yle

Hallitus linjasi viime vuonna budjettiriihen yhteydessä, että metropolialueelle perustetaan metropolihallinto erityisesti maankäytön, asumisen ja liikenteen ongelmien ratkaisemiseksi.

Valtiovarainministeriö puolestaan asetti työryhmän valmistelemaan metropolihallinnon lainsäädäntöä. Metropolihallinto käynnistyisi vuoden 2017 kuntavaalien yhteydessä.

Metropolihallinnossa olisivat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Mäntsälä, Hyvinkää sekä Pornainen.

Näiden lisäksi Porvoo ja Lohja voivat halutessaan liittyä metropolihallintoon.

Metropolihallinto käynnistyisi vuoden 2017 kuntavaalien yhteydessä.

Poliittista vääntämistä

Koko metropolihallinto on kääntynyt loppumetreillä poliittiseksi väännöksi koko hankkeen tarpeellisuudesta. Vaikka asia on ollut kokoomusministerin vastuulla, omat joukotkin ovat siitä eri mieltä.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomusryhmän puheenjohtaja on nimittänyt hanketta ylimääräiseksi hallintohimmeliksi. Demarit veisivät hankkeen loppuun.

Vihreätkin seisovat pääkaupungissa sen takana, mutta esimerkiksi Espoon valtuuston uusi puheenjohtaja on todennut, että jos hallinto runtataan väkisin läpi, sen jälkiä saadaan korjata vuosia.

Aika on kortilla

Helsingin kaupunginhallitus antaa maanantai-iltana oman lausuntonsa lakiluonnokseen. Kaupunginjohtajan esityksessä luetellaan paljon korjattavia kohtia.

Lakiluonnoksen perusteluissa todetaan muun muassa, että metropolihallinnolle kaavailtujen tehtävien siirron voidaan arvioida jossain määrin kaventavan kuntien yleistä toimialaa, joskaan ei merkittävästi. Kaupunginjohtajan mukaan toimiala kaventuisi merkittävästi.

Lain valmistelijoiden mukaan esitys eduskunnalle pystytään valmistelemaan vielä tällä hallituskaudella. Eduskuntakin ehtii käsitellä lain, jos se niin tahtoo, mutta kello käy ja aika on kortilla. Lakiesityksen eteneminen on kiinni poliittisesta tahdosta.

Esitys ehditään antaa

Vaikka aika onkin kortilla, valtiovarainministeriöstä luvataan, että valmius lakiesityksen antamiseen on olemassa.

– Ainakin se eduskuntaan saadaan meidän puolelta. Valmistelussa on siihen varauduttu, neuvotteleva virkamies Inga Nyholm sanoo.

– Muutama viikko jäisi eduskuntakäsittelyyn ja se on eduskunnan järjestelyistä kiinni ehtivätkö he sen käsitellä. Mutta jos niin halutaan, niin kyllähän se voidaan pikaisestikin käsitellä.

Jos lakiesitys raukeaa, vaalien jälkeen nähdään, pääseekö metropolihallinto ylipäätään näillä näkymin keskustavetoisen hallituksen ohjelmaan.