Outoa huumetta liikkeellä – poliisi: Nuorten rohtuneita huulia kannattaa tarkkailla

Poliisi varoittaa kannabiksen tapaisesta huumeesta, joka aiheuttaa käyttäjälleen tulehduksia ja ihon kuoriutumista suun alueelta.

Kotimaa
MIes polttaa hassista
Yle

Kaakkois-Suomessa on liikkeellä kannabiksen kaltaista huumetta, joka aiheuttaa käyttäjälleen tulehduksia ja jonkinlaista ihon kuoriutumista suun alueella.

Poliisin mukaan ainetta on liikkunut ainakin Kotkan ja Haminan seudulla.

– Se on ilmeisesti hasiksen tapaista synteettistä kannabista, tai sitten hasiksen tai marihuanan joukkoon on sekoitettu jotakin, kertoo rikoskomisario Tuomas Pöyhönen.

Poliisi ei ole vielä saanut ainetta takavarikoitua. Poliisin mukaan kyseessä on kuitenkin erilainen huume kuin heroiinin korvikkeena käytettävä krokodil, josta uutisoitiin viime vuoden lopulla.

– Kun saisimme ainetta takavarikoitua, laboratoriossa voitaisiin selvittää sen koostumus, Pöyhönen sanoo.

Helsingissä tavattiin joulukuussa hasiksen tapaan levyiksi puristettua AB-CHMINACA-muuntohuumetta. Ainetta luonnehditaan erittäin vaaralliseksi.

Rohtuneet huulet tai ientulehdukset eivät välttämättä johdu tupakanpoltosta tai siitä, että hammasharja on osunut ikeneen.

Tuomas Pöyhönen

– Tapaukset ovat olleet samankaltaisia, mutta emme tiedä, onko niissä kyse samasta aineesta, Pöyhönen sanoo.

Poliisi kehoittaa vanhempia olemaan valppaina, jos nuorelle ilmaantuu ientulehduksia tai muita suuvaivoja.

– Rohtuneet huulet tai ientulehdukset eivät välttämättä johdu tupakanpoltosta tai siitä, että hammasharja on osunut ikeneen.

A-klinikan Etelä-Kymenlaakson yksiköissä aineesta ei ole kuultu.

– Kyse on ehkä nuorista kokeilijoista. Hasiksen käyttäjistä meille ajautuvat vain pitkäaikaiskäyttäjät, sanoo Etelä-Kymenlaakson avohoidon yksikköjohtaja Mari Nielsen.