Aktivistit: Salaa kuvattu video paljastaa vasikkakasvattamon karut olot Outokummussa

Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut videon ja kuvia outokumpulaiselta vasikkakasvattamolta. Läänineläinlääkärin mukaan videolla näkyy lopetuskuntoisia eläimiä ja oletettuun tilaan tehdään ylimääräinen tarkastus.

Kotimaa
Oikeutta eläimille -yhdistyksen ottama salakuva vasikkakasvattamosta
Oikeutta eläimille -yhdistys

Oikeutta eläimille -yhdistys julkisti maanantaina valokuvia ja videon, jotka se sanoo kuvanneen outokumpulaisella vasikkakasvattamolla. Tammikuussa kuvatulla videolla näkyy vasikoita, jotka kärsivät muun muassa hengitystietulehduksista, silmävuodosta ja jalkavaivoista.

Läänineläinlääkäri Hanna Rintala Itä-Suomen aluehallintovirastosta vahvistaa, että video on mitä todennäköisimmin kuvattu Outokummussa. Pohjois-Karjalan valvontaeläinlääkäri teki tilalle valvontakäynnin vuonna 2003.

Ilman muuta tulemme tekemään tarkastuksen tilalle.

Hanna Rintala

– Meillä ei ole syytä epäillä, etteikö video olisi kuvattu kyseisellä tilalla. Ilman muuta tulemme tekemään tarkastuksen tilalle ja annamme sinne mahdollisesti myös määräyksiä, Rintala kertoo.

"Sonnivasikoilla ei ole arvoa"

Hanna Rintalan mukaan videolta ilmenee, että osa tilan eläimistä tarvitsee välitöntä hoitoa.

– Videoissa näkyy sairaita eläimiä, joilla on pahojakin hengitystietulehduksia. On pumppaavaa hengitystä, silmäongelmia ja yksi ripulivasikka. Siellä voi olla ainakin videon perusteella lopetuskuntoisiakin vasikoita.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan video osoittaa tehomaatalouden ongelmista. Järjestön mukaan sonnivasikoilla ei ole maidontuotannossa mitään arvoa. – Traagisinta on nähdä, miten näitä emonsa menettäneitä vasikoita kohdellaan pelkkinä ylijäämäeläiminä, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

"Tilan yleisilme on tavanomainen"

Läänineläinlääkäri Hanna Rintalan mielestä tilan yleisilme näyttää kuitenkin ryhmävalokuvien perusteella tavanomaiselta.

Kyse on myös siitä, että eläimiä pidetään virikkeettömissä ja ankeissa oloissa.

Kristo Muurimaa

– Kyllä se suhteellisen tavanomaiselta vasikkakasvattamolta näyttää isojen ryhmäkuvien perusteella, niissä ei ole mitään ihmeellistä. Videoissa tosin sitten näkyy, ettei eläimillä ole välttämättä puhdasta ja kuivaa makuualuetta.

Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä on läänineläinlääkärin kanssa osittain samaa mieltä.

– Se on totta, että tila on tavanomainen ja että tavanomainen eläintenpito näyttää tältä. Kyse ei ole pelkästään siitä, että valvonta on epäonnistunut. Kyse on myös siitä, että eläimiä pidetään virikkeettömissä ja ankeissa oloissa.