Elämäntaitovalmennus siirtyi yliopistoon – life coachingista halutaan akateemisesti uskottava

Elämäntaitovalmennus on saanut osakseen kritiikkiä ja se on leimattu hölynpölyksi. Nyt kun koulutusta annetaan kesäyliopistoissa, toiveissa on että alan maine paranee.

Kotimaa
Life coach -valmennus
Antti Pylväs / Yle

Oululainen yritys Life Coach Academy uudisti perinteisen elämäntaitovalmennuksen. Kesäyliopistolla oli tilausta tällaiselle koulutukselle; lopputuloksena on poikkitieteellinen koulutus LCA Life Coach.

Radikaalisti uudistettu koulutus pilotoitiin Oulun kesäyliopistossa 2013-2014 ja sitä tarjotaan nyt myös Jyväskylässä, Kuopiossa ja Kouvolassa.

– Tämä on mennyt vuodessa hurjasti eteenpäin. Maine on kiirinyt ja me olemme saaneet rakennettua uuden oululaisen tuotteen, Life Coach Academyn koulutusjohtaja Auli Hedman iloitsee.

Koulutuspaikkoja tulee vielä lisää, sillä näköpiirissä on jo muitakin kesäyliopistoja. Tulevaisuudessa siintävät jopa ulkomaat.

Valmennuksesta tehtiin uskottava

Hedman on itse käynyt perinteisen life coach-valmennuksen, joka oli hänen mielestään hyvä, mutta olisi voinut olla parempikin.

Maine on kiirinyt ja me olemme saaneet rakennettua uuden oululaisen tuotteen

Auli Hedman

– Kritiikki, joka on kohdistunut tuohon ammattiryhmään, on ollut ihan aiheellista. Mielestäni siitä on puuttunut tietty ammattimaisuus ja siinä on ollut tulkinnanvaraisuutta.

Ajatus paremmasta koulutuksesta jäi elämään ja yhdessä muutaman muun oululaisen kanssa Hedman toteutti haaveensa, kun toinen kahdesta koulutustarjoajasta lopetti toimintansa Oulussa. Se, että uudistettua koulutusta tarjotaan kesäyliopistoissa, on oululaisyritykselle kova juttu.

– Kaikella tiedolla, jota koulutuksessa tarjotaan, on tieteellinen pohja. Kriteerit ovat kovat, Hedman sanoo.

Työkaluja työhön ja omaan elämään

LCA Life Coach on tutkintoon johtava täydennyskoulutus, joka kestää vuoden ja on 20 opintopisteen arvoinen. Se on tarkoitettu erityisesti ihmissuhdetyön ammattilaisille.

– Meillä on opiskelijoita fado-laulajasta hammaslääkäriin, Hedman naurahtaa.

Koulutuksessa annetaan opiskelijoille ratkaisukeskeisiä valmennustyökaluja päivittäiseen työhön elämän eri osa-alueisiin. Valmennuksessa panostetaan myös kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen.

– Miten voi itseään uuvuttamatta ammattimaisen ratkaisukeskeisesti viedä asiakastilanteita eteenpäin, Hedman kiteyttää.

Valmennuksessa myös itsetuntemus ja tietoisuus omasta elämästä lisääntyy, kun monia valmennusteemoja lähestytään oman elämän kautta.

– Olemme esimerkiksi lisänneet koulutukseen tunnepuolta. Opetellaan muun muassa hyväksymistä. Koska me emme pysty kaikkia asioita muuttamaan, niin voimme kuitenkin opetella hyväksymään niitä.

Korjattu 4.2. kello 14:07 alaotsikossa termi yliopistotasolla termiksi kesäyliopistoissa.