1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset mukana rauhanhieronnassa: Kaivattu aseleposopu Etelä-Sudaniin

Taistelut jatkuvat, mutta aseleposopimus lisää toiveikkuutta.

Ulkomaat
Maadâ-Sudanliih
Phillip Dhil / EPA

Etelä-Sudanin sotivien osapuolten sunnuntaina tekemä aseleposopimus lisää toiveikkuutta kestävämmästä rauhasta. Siitäkin huolimatta, että väkivaltaisuudet ovat viime päivinä jatkuneet vaihtelevalla intensiteetillä ainakin kolmessa Etelä-Sudanin osavaltiossa.

Rauhasta on neuvoteltu niin Etiopiassa Addis Abebassa kuin paikallistasolla Jubassa. Niissä on ollut mukana myös useita kansalaisjärjestöjä, suomalaisista konfliktinratkaisuihin erikoistunut CMI (Crisis Management Initiative) ja paikallistasolla Kirkon Ulkomaanapu.

KUA on ollut välittäjänä Jubassa muun muassa Etelä-Sudanin uskonnollisten johtajien välisissä neuvotteluissa. Paikallistasolla on käsitelty useiden vuosien takaisia erimielisyyksiä.

– Ne ovat periaatteellisia, tai vaikkapa karjavarkauksiin ja alueiden hallintaan liittyviä erimielisyyksiä. Ongelmat ovat hyvin monisyisiä ja pohjatyö on tehtävä tarkkaan, jotta ymmärretään, mistä ihmiset ylipäänsä taistelevat, KUA:n maajohtaja Kalim Ul Masih kertoo.

Viikonloppuna hahmotellussa alustavassa rauhansuunnitelmassa vuonna 2011 itsenäistyneen Etelä-Sudanin presidentti jatkaisi tehtävässään ja kapinallisjohtaja Riek Machair palaisi varapresidentiksi.

Sekä johtavan SPLA-puolueen että opposition leirissä on hajaannusta, joten vielä ei ole varmuutta, kuinka laajasti tällaista järjestelyä kannatetaan.

Etelä-Sudanin konflikti on jatkunut 15 kuukautta ja se on johtanut siihen, että maan 11 miljoonasta asukkaasta lähes puolet on humanitäärisen avun varassa. Määrän pelätään kasvavan lähiaikoina kuivan kauden alkaessa.

Lue seuraavaksi