Asuntojen välityspalkkiot putoavat – kiinteistövälittäjän leipä entistä tiukemmassa

Asuntokaupan hyytyminen, rahoitusehtojen tiukentuminen, ja yleinen taloustilanne ovat vaikuttaneet asuntokauppaan, ja lopulta myös välityspalkkiohin kuluttajan kannalta suotuisasti. Kiinteistövälittäjän leipä on kuitenkin entistä tiukemmassa. Päivät venyvät ja työtaakka kasvaa.

Kotimaa
Välittäjä ottaa valokuvan myytävästä asunnosta.
YLE / Antti Karhunen

Välityspalkkiot ovat kiinteistönvälityksen listahintoja seuraavan Effortia Oy:n mukaan pudonneet koko viime vuoden, tosin erittäin maltillisesti (keskiarvollisesti -0,09). Suurimmissa kaupungeissa kiristynyt kilpailutilanne on pudottanut välityspalkkioita enemmän, kun palkkiotkin ovat suurempia. Kiinteistövälittäjä Anne Sundqvist-Hellstedt Huoneistokeskuksesta vahvistaa suunnan.

– Välityspalkkioista on jouduttu tinkimään. Silloinhan me joudutaan miettimään, kuinka monta kauppaa me joudutaan enemmän tekemään, jotta ansiotaso ei putoaisi.

Viime vuosi oli asuntokaupassa poikkeuksellinen. 20 vuotta työtä asuntokauppoja välittänyt Sundqvist-Hellstedt kertoo, että hän ei uraltaan vastaavaa muista: Työpäivät venyivät kymmentuntisiksi ja työviikot seitsenpäiväisiksi.

Jaksaminen lujilla

– Kyllä jaksaminen on lujilla. Kun tulee yli 10-tuntisia työpäiviä ja tehdään seitsemän päivää viikossa, niin kyllä se voimille ottaa. Ja vielä jos on pieniä lapsia perheessä niin koti jää kakkossijalle. Ystävien kutsuistakin joutuu usein kieltäytymään.

– Ala tarvitsee uutta verta, mutta ymmärretäänkö, että päivät ovat pitkiä, ja silloin on mentävä kun asiakas meitä tarvitsee, hän pohtii.

Maanantaina Sundqvist-Hellstedt oli liikkeellä Espoossa tarkistamassa, mahtuuko ostajanehdokkaan pöytä mahdolliseen uuteen kotiin.

Myyntiajat pidentyneet jopa vuoteen

Työtaakkaa on lisännyt asuntojen myyntiaikojen venyminen. Espoossa ne ovat pidentyneet pahimmillaan jopa vuoteen. Isoista asunnoista muutetaan nyt pienempään, omakotitalo vaihtuu usein kerrostaloon, mutta uuden ostajan vanha kohde, se isompi ei tahdo käydä kaupaksi.

– Voidaan joutua myymään jopa vuoden yhtä kohdetta. Keskimäärin myyntiajat ovat kuitenkin varmaan viimeisen vuoden aikana olleet 2-6 kk isommissa asunnoissa. Ennen jos yksiö myytiin päivässä, niin nyt sekin myyntiaika on venynyt kahteen viikkoon, sanoo Sundqvist-Hellstedt.

Ostajat ovat aiempaa epävarmempia eikä korkovaihtelusta uutisiointi ole asiaa ainakaan parantanut.

– Asiakkaasta joudutaan pitää enemmän huolta ja hakemaan entistä enemmän sitä ostajaa. Ja tekemään myös myyjän kanssa työtä enemmän. Myös hintoja joudutaan tarkistamaan.

Sundqvist-Hellstedt pitää työtään kuitenkin kutsumustyönä. Kodin löytäminen asiakkaalle tuo tyydytystä. Ja – kaikesta huolimatta – hän näkee asuntokaupassakin jo elpymisen merkkejä.

– Kyllä meillä Espoon alueella tämän vuoden alusta on näkynyt piristymisen merkkejä. Asiakkaita käy näytöillä, ihmiset miettii suunnittelee, mitä tehdään kevään kuluessa. Tammikuussa Espoon alueella saatiin kauppoja enemmän syntymään kuin loppuvuonna.