Kaivoksille ja viranomaisille oppia kaivosvesien hallinnasta

Kajaanissa järjestetään ainutlaatuista koulutusta kaivosvesien hallinnasta ja vesiin vaikuttavista tekijöistä. Aiemmin ei Suomessa ole vastaavaa koulutusta ollut, vaan asiantuntemus on ollut hajallaan.

kaivosteollisuus
Raahen kultakaivoksen purkuputkea rakennetaan
Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston järjestämä Vesienhallinta kaivoksessa -koulutus kokoaa yhteen kaivosten vesienhallinnan nyt hajallaan olevan asiantuntemuksen. Koulutus on suunnattu muun muassa kaivoksien ympäristöpäälliköille, suunnittelijoille ja käyttöinsinööreille sekä lupaviranomaisille ja kaivosalan kehitystyötä tekeville.

Aikuis- ja täydennyskoulutuskeskus Aikopan projektipäällikkö Hannu Tikkasen mukaan koulutus on ainutlaatuinen.

– Putkenpäätekniikka on ollut paljon esillä, mutta tässä koulutuksessa pyritään vaikuttamaan sinne putken alkupäähän, tuomaan esiin ne monet tekijät, jotka kaivosvesiin vaikuttavat. Vaikutuksia on muun muassa säällä, geologialla, kaivosten rakenteella, eri prosesseilla kaivoksessa ja monilla muilla yksittäisillä tekijöillä.

Putkenpäätekniikalla Tikkanen tarkoittaa vesien hallintaa laskemalla liikavedet ulos. Koulutus järjestetään Tikkasen mukaan useiden kyselyiden ja ideoiden perusteella.

– Kaivosten vesienhallintaan liittyvät kysymykset paljon esillä Kainuussa, mutta eivät koske vain Kainuuta. Tätä koko ketjua ei opeteta missään aasta ööhön. Osaamista on, mutta osaaminen on hajallaan, esimerkiksi sään vaikutukset, geologia ja niin edelleen.

Oppia Talvivaarasta, hyvässä ja pahassa

Opintokokonaisuuden laajuus on 20 opintopistettä. Sillä ei tutkintoa suoriteta, sanoo Tikkanen.

Koulutus on sovellettu Itä- ja Pohjois-Suomen olosuhteisiin, ja se sopii kaikenlaisille kaivoksille joita täällä on.

Hannu Tikkanen

– Tässä tarjotaan yhdestä tuutista ammattilaisille kokonaiskuva vesienhallintaan vaikuttavista asioista, valmiudet hankkia lisää syvällistä tietoa ja tieto siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Opiskelijat ovat valmiiksi korkeakoulutettuja, ja heillä on kyky omaksua tietoa jo valmiina. Lisäksi osana opintoja tehdään soveltuva, laaja kehitystehtävä opiskelijan taustasta riippuen.

Tikkasen mukaan oppia on tullut myös vesitaseongelmissa painivasta Talvivaarasta.

– Talvivaarasta on saatu paljon oppia, sekä hyvässä että kantapään kautta, ei sitä kannata heittää hukkaan. Koulutus on sovellettu Itä- ja Pohjois-Suomen olosuhteisiin, ja se sopii kaikenlaisille kaivoksille joita täällä on.

Koulutus alkaa maaliskuussa. Ilmoittautuminen (siirryt toiseen palveluun) koulutukseen on parhaillaan käynnissä.