Kun kaikki natsaa, voi alppihiihtoon syntyä uusia samuja ja andreaksia

Pohjanmaan rinteillä on kasvanut kansainvälisen tason alppihiihtäjiksi peräti kaksi nuorta miestä. Vaikka harjoitusolosuhteet Vaasan Öjbergetissä eivät ehkä tarjoa pitkiä laskuja, on paikallisessa seurassa tehty jotain oikein: Samu Torsti ja Andreas Romar edustavat Suomea MM-kisoissa nyt kolmatta kertaa ja ovat laskeneet myös olympiamäessä. Miehiltä toivotaan menestystä tiistaina alkavissa alppihiihdon MM-kisoissa Yhdysvalloissa.

urheilu
Andreas Romar
Andreas RomarSki Sport Finland

Andreas Romar ja Samu Torsti ovat entisiä Vaasan hiihtoklubin nappulakoululaisia. Molemmat ovat aloittaneet uransa Öjbergetiltä, jossa rinteiden korkeusero on melko vaatimaton 45 metriä ja pisimmän rinteen pituuskin hiukan yli 300 metriä. Toki molempia poikia on aikoinaan kuljetettu laskemaan muualle Suomeen ja ulkomaillekin.

Vaasan Hiihtoklubin pj. Mikael Nylund
Vaasan hiihtoklubin puheenjohtaja Mikael Nylund.Antti Haavisto / Yle

– Sen näkee kyllä junnusta, kun on palava tahto oppia asioita: imee kuin sieni, tekee asiat kunnolla, on todella hyvin keskittynyt kisatilanteessa – ja nauttii siitä kilpailemisesta. Tällaisille kilpaileminen ei ole paineasia, että väkisin mentäisiin ja irvisteltäisiin, vaan se on hauskaa, kuvailee Andreasia eli Andyä ja Samua Vaasan hiihtoklubin puheenjohtaja Mikael Nylund.

Laji on herkkä, joten pääkopan pitää olla kunnossa.

– Jos sä puristat sauvaa vasemmalla kädellä liian kovaa, niin suksi ei kulje. Se on monesta pienestä asiasta kiinni, että tulee hyvä aika ja tulee onnistuminen. Ei tietenkään pelkästään alppi- mutta erityisesti alppilajeissa.

Romar ja Torsti edustavat molemmat kasvattiseuraansa Vaasan hiihtoklubia. Seurassa miehistä ollaan ylpeitä.

– Mun mielestä ansaitustikin voidaan vähän paukutella henkseleitä tästä. Kun me aloitetiiin näitten ryhmien valmentaminen 15 vuotta sitten, niin siinä oli todella hyviä laskettelijoita 10–15, ja näistä kaksi on noussut kansainväliselle tasolle. Aika hyvä tämä prosentti on ollut: kaksi pääsi sinne tasolle, minne oli tavoitekin, hehkuttaa Mikael Nylund.

Andy arvoitus, Samu kympin sakkiin

Molempien pohjalaisten alppihiihtäjien otteita nähdään tiistaina alkavissa alppihiihdon MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Miehet hyvin tunteva Vaasan hiihtoklubin puheenjohtaja Mikael Nylund uskaltaa odottaa molemmilta hyviä, ehjiä laskuja.

– Andreaksella on ollut takkuava alkukausi, loukkaantuminen joulukuussa ja viime kausi meni täysin plörinäksi vakavan loukkaantumisen takia. Andreas osoitti kuitenkin nyt viimeisessä Eurooppa cupin kisassa voivansa taistella jopa super-G:n voitosta, mikä osoittaa hyvää itsetuntoa. Viimeisten viikkojen aikana valmistautuminen on onnistunut, ja hän itse tietää, että parhaimmillaan hän on yhtä hyvä kuin ykkös-vitosmiehet siellä. Me tiedetään, että hän osaa, mutta loukkaantumiskierre on tietysti vaikuttanut asiaan ja sijoitus on siinä mielessä arvoitus.

– Samulla puolestaan on loistava tekniikka. Vauhtia voi lisätä, koska tekniikka riittää siihen. Kysymys on tietysti siitä, saako hän onnistumiset just näihin kahteen laskuun. Jos Samu olisi ensimmäisen laskun jälkeen sijoilla 20–25, saisi hän lähteä alkuporukasta toiseen laskuun. Sitten nappisuoritus, ja Samu voi olla 10 joukossa. Mutta mitalia en menisi lupaamaan, arvioi Nylund laskijoita.

Mikael Nylund aikoo istua tiiviisti tv-ruudun ääressä pohjalaisten laskiessa.

– Samu laskee perjantaina 13. päivä. Toivotaan, että se on Samun onnenpäivä! Taikauskoinenhan vois luulla jotain muuta, Nylund naurahtaa.