Soininvaara: Vesittynyt metropolilaki velvoittaisi vain kahvittelemaan yhdessä

Yle Helsingin nettistudiossa vieraillut konkarikansanedustaja ja helsinkiläinen kaupunkivaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) pitää metropolihallintoa tarpeellisena, jotta pääkaupunkiseudusta tulisi nykyistä menestyvämpi kaupunkialue. Metropolihallintolaki sen sijaan on Soininvaaran mielestä jo valmiiksi vesitetty.

Kotimaa
Osmo Soininvaara (vihr.)
Ylen nettistudiossa pitkäaikainen kansanedustaja ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) muun muassa esittää mielipiteensä hallituksen kyvystä tehdä ratkaisuja sekä keskustelee kaupunkisuunnittelusta ja kertoo mikä on ollut hänen elämänsä tiukin paikka. Toimittajina Nina Svahn ja Sannika Michelsson.

Arvosteluryöpyn kohteeksi joutunut metropolihallinnon lakiluonnos saa arvostelua osakseen myös Yle Helsingin nettistudiovieraalta. Pitkäaikaisen kansanedustajan ja helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Osmo Soininvaaran (vihr.) mielestä pääkaupunkiseudulla tarvittaisiin voimakasta ylikunnallista päätöksentekoa. Nykyisellään metropolihallintolaki olisi valmiiksi vesitetty.

Tämä on ollut umpikujapolitiikan hallitus.

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.)

– Tästä tulisi paljon menestyvämpi kaupunkialue, jos kunnat lopettaisivat toistensa kampittamisen, mutta metropolilaki suurin piirtein velvoittaa juomaan kahvia yhdessä kaksi kertaa viikossa ja siinä koko laki, Soininvaara lataa.

Osmo Soininvaara on toiminut kansanedustajana vuodesta 1987. Viime syksynä hän ilmoitti jättävänsä eduskuntatyönsä tähän kauteen eikä enää asetu ehdolle kevään vaaleissa. Blogissaan Soininvaara on kovin sanoin suominut niin eduskuntaa kuin hallitustakin. Hänen mukaansa maassa saattaa olla nyt jopa historiansa huonoin hallitus.

– Tämä on ollut sellainen umpikujapolitiikan hallitus, jota ei Suomeen kyllä toista toivo. Korjausvelka tässä yhteiskunnassa alkaa kasvaa, ja jos uudistuksia ei tehdä niin yhteiskunta vaan vanhenee ja lahoaa pystyyn, Soininvaara sanoo.

Tiivis asuminen parempaa kuin sirottelu pitkin savipeltoja

Kaupunkisuunnittelu on Osmo Soininvaaran mukaan Helsingissä hyvissä kantimissa. Helsingin yleiskaava keskittää rakentamista Kehä ykkösen sisäpuolelle ja lähiöiden sijaan tiivistetään kaupunkirakennetta.

Tosin emme voi tietää mitä ihmiset taas kymmenen vuoden kuluttua haluavat.

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.)

– Niin sanottu Nurmijärvi-ilmiö on hiipunut ja selvästi monen haaveena on kerrostalo ratikkapysäkin vieressä. Tosin emme voi tietää mitä ihmiset taas kymmenen vuoden kuluttua haluavat, Soininvaara pohtii.

Yksi pääkaupunkiseudun kasvusuunnista on itäisen Helsingin Östersundom. Helsinki on yhdessä Vantaan ja Sipoon kanssa kaavoittanut alueelle asutusta jopa 70 000 ihmiselle. Maakuntakaavan mukaan rakentaminen edellyttää raideyhteyttä, jolla toistaiseksi on tarkoitettu metroa.

– Östersundomista on tehty todella hienoja suunnitelmia. Niille, jotka haluavat asua pientalossa, se olisi aivan ylivoimainen pientaloasumisen alue. Se olisi vähän samanlainen kuin Tapanila aikanaan. Kaupunkimaista, tiivistä pinta-ala-asutusta, jossa on pientalojen ja kaupunkiasumisen hyvät puolet, Soininvaara sanoo.

Osmo Soininvaaran mukaan Östersundomin malli olisi parempaa pientaloasumista kuin sirottelu pitkin savipeltoja, jossa ihmiset ovat eristyksissä toisistaan.

Voimaloiden tulevaisuus on miljardiluokan päätös

Vuodenvaihteessa Soininvaara valittiin Helenin, entisen Helsingin Energian, hallituksen varapuheenjohtajaksi. Tänä vuonna Helsingin kaupunginvaltuuston pöydälle tulee päätös Hanasaaren hiilivoimalan tulevaisuudesta. Vaihtoehtoina on remontoida hiilivoimala osittain pellettipolttoiseksi tai rakentaa kokonaan uusi polttolaitos Vuosaareen. Kyse on miljardiluokan päätöksestä.

On selvää, että jos ajateltaisiin vain Helenin taloutta, niin Hanasaaren voimala jätettäisiin siihen ja korjattaisiin.

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.)

– On selvää, että jos ajateltaisiin vain Helenin taloutta, niin Hanasaaren voimala jätettäisiin siihen ja korjattaisiin. Mutta se on myös arvokasta tonttimaata. Tämä on siis erittäin iso ratkaisu, jolla on suuri vaikutus kaupungin talouteen.

– Se, miten nämä maapoliittiset hyödyt ja energialaitoksen talous tässä toimivat, niin sitä tässä puoli vuotta suurin piirtein pähkäillään. Se on iso päätös, Soininvaara sanoo.