Kielimuuri ei enää pelota poliiseja – länsirajan yhteispartioon mahtuu vaikka meänkieltä

Suomen ja Ruotsin rajalla valmistaudutaan parhaillaan poliisien yhteispartiointiin. Kielitaitopelot ja epäilyt yhteistyön onnistumisesta ovat vaihtuneet innostukseen ja poliisit molemmin puolin rajaa ovat heittäytyneet projektiin täysillä mukaan.

Ulkomaat
Haaparannan poliisit poliisiautossa
Minna Aula / Yle

Länsirajan poliisin yhteispartiointikoulutus on hälventänyt poliisien epäilyjä yhteistyön toimivuudesta.

Poliiseja ovat mietityttäneet Suomen ja Ruotsin lakien erot ja varsinkin ruotsalaispoliisit ovat pelänneet kielitaito-ongelmia. Suomessa poliisin tutkintoon kuuluu ruotsin kielen suorittaminen, mutta Ruotsissa ei ole vastaavaa suomen osaamisen vaatimusta.

Viime syksystä alkaen koulutuksissa on käyty läpi lainsäädäntöä ja ruotsalaispoliiseille järjestetään myös suomen kielen kurssi. Nämä ovat vähentäneet ruotsalaisten poliisien epävarmuutta.

– Nyt kollegat ovat enemmän positiivisia kun he ovat huomanneet, ettei laissa ole isoja eroja. Kieli tietenkin pelottaa varsinkin heitä, jotka eivät osaa ollenkaan suomea, mutta poliisithan ovat uteliaita oppimaan, pohtii Itä-Norrbottenin poliisin kenttäjohtaja Mikael Råva.

Samaan autoon poliiseja, jotka ymmärtävät toisiaan

Alkuvaiheessa yhteispartiointi toteutetaan niin, että samassa poliisiautossa on suomalainen ja ruotsalainen poliisi.

– Tietenkään emme laita samaan autoonpoliiseja, jotka eivät ymmärrä toisiaan. Teoriassa kieli on ongelma, mutta käytännössä uskon, että saamme siihen paljon apua, sanoo projektipäällikkö Veijo Anunti.

Poliisithan ovat uteliaita oppimaan.

Mikael Råva

– Suomalaiset poliisit ymmärtävät hyvin ruotsia. Jos autossa ei suomi tai ruotsi onnistu, meillähän on vielä englannin kieli, Råva vinkkaa.

Yhdessä harjoitellen

Myöhemmin tarkoituksena on, että täysin ruotsalainen partio voisi toimia kutsusta Suomen puolella ja toisinpäin. Ennen tositoimia on kuitenkin vielä paljon harjoiteltavaa.

– Syksyllä alkavat poliisien yhteiset harjoitukset. Silloin käydään yhdessä läpi, miten tulevaa työtä voidaan rajalla tehdä, Anunti sanoo.

Partioinnin aloittamisen vaadittavat lakimuutokset menevät seuraavan hallituksen käsittelyyn, mutta tavoitteena on, että yhteispartiointi voisi alkaa syksyllä 2016.