Näkökulma: Miten kehitysvammaiselle ihmiselle pitäisi puhua?

Erilaisuus arastuttaa ja kummastuttaa. Jeesustelulle ja syrjimiselle on vaihtoehto: kohtaa kehitysvammainen, kirjoittaa A2-illan juontaja Kati Leskinen.

Ajankohtainen kakkonen
Yle
Stina Tuominen/Yle

Muisto 20 vuoden takaa: TPS:n jääkiekkopelin fanikatsomossa oli paljon kehitysvammaisia ihmisiä kannustamassa joukkuetta. Minua nauratti, teininä nyt nauratti kaikki "erilainen": ovatpa he outoja, pitävät kovaa ääntä ja heiluvat kummasti. Myöhemmin tapasin kehitysvammaisia ihmisiä ohimennen naapurustossamme, kun heitä muutti läheisiin rivitaloihin. Yhdenkään kanssa en koskaan jutellut. Perhe- ja lähipiirissäni ei ole yhtään kehitysvammaista.

Perhe- ja lähipiirissäni ei ole yhtään kehitysvammaista.

Muisto kahden viikon takaa: tapaan ensimmäistä kertaa oikeasti kehitysvammaisia ihmisiä, kun tutustumme kollegani Pasin kanssa tuleviin A2-illan juontajakavereihimme Sanna Sepposeen ja Kalle Havumäkeen. Illansuussa pidimme yhteisen toimituskokouksen, jossa otimme puheeksi kehitysvammaisen ihmisen kohtaamisen ja sen, miksi se voi tuntua vaikealta.

– Erilaisuudessa arastuttaa se, että kun ei tiedä, miten itse pitäisi olla. Se ole vihamielisyyttä, vaan tuttuuden puutetta, pohti Pasi.

– Miten mun pitäisi puhua? Pitääkö puhua kuin lapselle, vaikka kehitysvammainen olisi aikuinen, kysyin puolestaan minä.

Kallella oli kysymyksiimme heti vastaus.

– Tutustukaa henkilöön. Ottakaa selvää, millainen kehitysvamma hänellä on. Puhukaa hänelle nätisti. Ja sanokaa, että välitätte hänestä ja hyväksytte hänet.

– Ihmisten pitäisi tutustua enemmän kehitysvammaisiin ihmisiin, eikä olla mykkiä tai tuijottaa bussissa, että mikä tolla on, sanoi Kalle.

Jokainen "tavis", joka sanoo, että ei ole koskaan jäänyt tuijottamaan kehitysvammaista ihmistä, jeesustelee. Erilaisuus hämmästyttää ja kummastuttaa. Erilaisuuden pelko saa myös kiusaamaan ja syrjimään.

Haluamme, että tavisten jeesustelulle, syrjimiselle ja hämmennykselle on vaihtoehto: kohtaa ja näe kehitysvammainen.

Ja niin. Kyllä meitäkin, A2-tiimin porukkaa, jännittää ja hermostuttaa viikon päästä telkkarista ulos pärähtävä suora lähetys. Mitä, jos lähetys leviää kokonaan käsiin ja lopputuloksena on totaalinen härdelli? Entä, jos joku saa kohtauksen? Vastaako kukaan kysymyksiimme, osaammeko kysyä oikeita asioita oikealla tavalla? Kiinnostaako "taviksia" edes koko ohjelma – joku voisi ajatella, että lama-Suomessa on tärkeämpääkin pohdittavaa kuin kehitysvammaisten oikeudet?

Haluamme, että tavisten jeesustelulle, syrjimiselle ja hämmennykselle on vaihtoehto: kohtaa ja näe kehitysvammainen. Siksi me teemme kahden tunnin suoran lähetyksen, A2 Kehitysvammais-illan, viikon päästä tiistaina 10. helmikuuta. Ja siksi kutsumme sinut mukaan #kohtaamut-kampanjaan!

A2 Kehitysvammais-ilta tiistaina 10. helmikuuta TV2:ssa alkaen klo 21.

Lue lisää #kohtaamut-kampanjasta