Kerrostaloasunnosta leijailee tupakanhajua muihin koteihin — viranomaiset eivät saa sauhuttelua loppumaan

Naapurin asunnosta omaan kotiin leviävän tupakanhajun kanssa on usein vain opittava elämään, jos asuu vuokrataloyhtiössä. Asunnossa saa tupakoida, ellei sitä ole erikseen vuokrasopimuksessa kielletty.

ilmiöt
Lahtelaisessa kerrostalossa haisee tupakka
Lahtelaisessa vuokrataloyhtiössa haisee tupakka. Vihtori Koskinen / Yle

Lahtelaisessa kerrostalossa asukkailta nousee savua korvista, koska joihinkin asuntoihin tulvii tupakanhajua. Asukkailla on vahva epäilys siitä, että joissakin kodeissa tupakoidaan sisällä.

Tupakankatku leviää asukkaiden mukaan ilmastointikanavia pitkin muihin asuntoihin.

Sisätiloissa tapahtuvaa tupakointia on yritetty suitsia kirjein ja tiedottein, mutta kehotteet eivät ole purreet. Mitään muuta ei asialle ole oikein tehtävissäkään.

– Asunnoissa tupakoijat ovat yleensä niitä, joiden vuokrasopimuksessa sitä ei ole erikseen kielletty, vuokrataloyhtiön isännöitsijä Jaana Järvinen Realiasta toteaa.

– Jos tupakointi on kielletty vuokrasopimuksessa, silloin sisätiloissa tapahtuva tupakointi olisi irtisanomisperuste. Jos sitä ei ole kielletty, siihen ei voi oikein puuttuakaan, hän lisää.

Ongelma taloyhtiöissä ovat nimenomaan vuokralaiset, jotka ovat asuneet pitkään samassa asunnossa. Jos vuokrasopimus on tehty 1990-luvulla tai sitä ennen, on tupakointikielto jäänyt melko usein kirjoittamatta.

Tupakka ei haise tarkastuskäynneillä

Lahden kaupungin terveystarkastajalle Miia Virolaiselle tulee säännöllisesti puheluita kerrostaloasuntoihin leijailevasta tupakanhajusta. Terveystarkastaja on tietoinen siitä, että työkalut tupakoiden tumppaamiseen ovat vähissä.

Asunnoissa tupakoijat ovat yleensä niitä, joiden vuokrasopimuksessa sitä ei ole erikseen kielletty.

Jaana Järvinen

– Lainsäädännön nojalla tähän on todella vaikea puuttua tällä hetkellä. Teemme käyntejä tällaisiin taloyhtiöihin, mutta eipä siellä voi muuta tehdä kuin ohjeistaa yhtiöitä parantamaan ilmanvaihtoaan ja tiivistämään rakenteita.

Pitkään jatkuva naapureita häiritsevä elämä on lain mukaan vuokrasopimuksen irtisanomisperuste, mutta tupakanhajusta tulevan haitan todistaminen voi olla hankalaa.

– Tarkastuskäynneillä on yleensä vaikea haistaa tupakkaa, eikä välttämättä tiedä, mistä asunnosta haju tulee, Virolainen summaa.

Asunto kapseloidaan tupakoitsijan jäljiltä

Kerrostaloasuntotupakoinnista kertyy suuria laskuja. Vuokralainen ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti korvausvelvollinen.

Vanha vuokrasopimus on myös näissä tilanteissa vuokralaisen puolella.

Lainsäädännön nojalla tähän on todella vaikea puuttua tällä hetkellä.

Miia Virolainen

– Jos tupakointia ei ole vuokrasopimuksessa kielletty, laskua ei voi periä vuokralaiselta.

Isännöitsijä Järvinen kertoo, että tupakoinnin takia remonttiin menevät asunnot remontoidaan tapauskohtaisesti. Kalleimmat laskut kertyvät yleensä asunnoista, joissa ei ole tapetoituja seiniä.

– Jos ihminen on vaikka kymmenen vuotta tupakoinut asunnossa, seinät ovat yleensä ihan keltaiset. Silloin puhutaan aina useista tuhansista euroista.

– Maalatut seinät joudutaan usein kapseloimaan, eli erikoismaalauksella saadaan haju pysymään pois, hän lisää.

Vuokrakerrostalot saattavat raitistua keväällä

Terveystarkastaja Virolainen on kokenut nykyisen tilanteen turhauttavaksi, koska kerrostalotupakointiin on ollut niin vaikea puuttua.

Hän toivoo, että vireillä oleva uusi asumisterveysasetus astuisi voimaan keväällä.

– Uuteen asumisterveysasetukseen kirjataan mahdollisesti, että asunnoissa ei saisi olla aistein havaittavaa tupakanhajua. Asetus tulee mahdollisesti huhtikuussa voimaan. Se antaisi uusia keinoja asuntotupakoinnin kitkemiseen.