Opettaja lasten väsymyksestä: Vanhemmat eivät tiedä, miten myöhään WhatsAppilla viestitellään

Mannerheimin lastensuojeluliitto saa paljon kyselyjä kouluilta ja vanhemmilta, mitä lasten ja nuorten lisääntyneeseen netinkäyttöön pitäisi suhtautua. Kuopiolaiskoulussa on jouduttu puuttumaan yöunia häiritsevään viestittelyyn ja nettikiusaamiseen.

media
Anonyymi kuva lapsesta, joka pelaa/viestittelee kännykällä
Timo Heikura / Yle

Monissa kouluissa ja kodeissa on huolestuttu lasten ja nuorten lisääntyneestä netin käytöstä ja sen aiheuttamista lieveilmiöistä. Mannerheimin lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin nuorisotoiminnan koordinaattori Anitta Pykäläinen kertoo, että liittoon ollaan yhteydessä asian vuoksi jatkuvasti.

– Yhteydenottoja tulee paljon ihan ympäri aluettamme Kuopiosta, Mikkelistä, Joensuusta ja Jyväskylästä. Vanhemmat ovat hieman hukassa, koska he eivät tiedä, missä heidän lapsensa netissä ovat ja mitä he siellä tekevät, Pykäläinen kertoo.

Viestittely peiton alla kuriin

Esimerkiksi Kuopion Pirtin koulussa on huomattu, että lapset ovat koulussa väsyneitä, kun sosiaalisessa mediassa vietetään aikaa yömyöhään asti.

– Kyllä sen väsymyksen koulussa huomaa ja vanhemmilta on tullut viestiä, etteivät he tiedä, kuinka myöhään on vielä viestitelty WhatsAppissa. Vanhempainillassakin on otettu puheeksi, että mihin aikaan lapset sulkevat puhelimensa ja että kodeissakin olisi kännykkäparkki, johon ne vietäisiin niin, että viestittely peiton alla loppuisi, kertoo Pirtin koulun 6B-luokan luokanopettaja Pia Helkiö.

Ei se ole järkevä paikka, koska joutuu katsomaan, kun toiset saavat huonoa kommenttia etusivulla.

Sofia Ruija

Myös nettikiusaamiseen on jouduttu Pirtin koulussa puuttumaan. Kiusaaminen voi ilmetä esimerkiksi siten, että yksi oppilas jätetään pikaviestisovellus WhatsAppissa luodun ryhmän ulkopuolelle.

– Onneksi olemme pystyneet hyvin nopeasti tarttumaan niihin asioihin ja luokissa on keskusteltu näistä asioista ja herätelty oppilaita, että äkkiä kertoisivat kotona ja koulussa, jos on kiusaamista, Helkiö sanoo.

Keskusteluissa lasten kanssa on opetettu muun muassa nettikäyttäytymistä.

– Keskustellaan siitä, että mikä on fiksua viestittelyä ja minkälaisia viestejä toivoisi saavansa itse. "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan" pitää hyvin pitkälle paikkansa myös tässä asiassa, Helkiö huomauttaa.

"Siellä voi toista haukkua anonyymisti"

Pirtin koulun 6B-luokan oppilaat Sofia Ruija ja Joona Forsell käyttävät päivittäin muun muassa WhatsAppia ja kuvapalveluInstagramia. He eivät ole havainneet nettikiusaamista. Molemmat kertovat, ettei palvelujen parissa menee aikaa yleensä alle tunti päivässä.

Viimeisin signaali on, että tilanne on räjähtämässä käsiin.

Pia Helkiö

– WhatsAppissa olen alle 15 minuuttia päivässä. Iskä kyllä tarkistelee viestejä, ettei niissä ole asiattomuuksia. Clash of Clans vie enemmän aikaa ja joskus iskä tulee sanomaan, että nyt vähän vähemmän sitä, Joona kertoo.

Koululaiset myöntävät, että nettikiusaaminen ja liiallinen netin käyttö ovat todellisia ongelmia. Sofia kertoo lopettaneensa yhteisöpalvelu ask.fm:n käytön, koska siellä on liian helppoa kiusata.

– Ei se ole järkevä paikka, koska joutuu katsomaan, kun toiset saavat huonoa kommenttia etusivulla. Siellä voi kysyä toisilta kysymyksiä anonyyminä tai nimellä. Jos nettikiusataan, niin siellä voi toista haukkua anonyymisti eikä tiedä, kuka viestejä lähettää, Sofia sanoo.

Pirtin koulun vanhempainyhdistys suunnittelee järjestävänsä maaliskuussa vanhempainillan ja oppitunnin lasten ja nuorten netti- ja kännykkäpelaamiseen, sosiaaliseen mediaan ja nettikiusaamiseen liittyen.

– Tätä on mietitty jo parin vuoden ajan, ja nyt koulusta viimeisin signaali on, että tilanne on räjähtämässä käsiin. Meillä on huoli, että emme enää pysy perässä, mitä lapset kännyköillään ja netissä tekevät, vanhempainyhdistyksen Virpi Hakkarainen sanoo.