1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvitys ylistää Suomea: Huippupaikka Googlelle ja sen kilpailijoille – ja tarjolla iso tukku työttömiä

Tuoreen selvityksen mukaan ulkomaiset palvelinkeskukset voivat tuoda Suomeen kymmeniätuhansia työpaikkoja ja miljardien eurojen talousvaikutukset.

Kotimaan uutiset
Googlen logo seinällä.
Daniel Deme / EPA

Ulkomaiset palvelinkeskukset voivat tuoda Suomeen jopa 50 000 henkilötyövuotta ja 11 miljardin euron talousvaikutukset kymmenen vuoden sisällä, arvioi osin suomalaisen Oxford Research -tutkimusyhtiön maanantaina julkaisema raportti.

Googlen tilaamassa raportissa kerrotaan, että Eurooppaan on hyvän sijainnin ja markkinoiden vuoksi tulossa 60 uutta suurta palvelinkeskusta vuoteen 2020 mennessä. Suomen vahvuuksia palvelinkeskusten houkuttelussa ovat huippuluokan energiajärjestelmä, kehityskelpoiset maa-alueet, hyvät verkkoyhteydet, viileä ilmasto ja turvallinen ympäristö.

Lisäksi palvelinkeskuksille myönteinen lainsäädäntö on Suomelle kilpailuetu.

Raportin mukaan Suomi voi kehittyä Euroopan digitaaliseksi solmukohdaksi ja saavuttaa näin merkittävää talouskasvua. Selvityksessä todetaan, että Suomeen rakenteilla olevien Googlen, Microsoftin ja Yandexin suurten palvelinkeskusten yhteenlaskettu arvo on 1,3 miljardia euroa.

Raportissa mainitaan, että palvelinkeskukset sijoittuvat usein rakennemuutosalueille ja entisille paperiteollisuuspaikkakunnille. Esimerkiksi Googlen Haminan palvelinkeskuksen rakentaminen on jatkunut vuodesta 2009 ja se työllistää parhaimmillaan yli 2 000 henkilöä.

Raportti suosittelee kansallisten vahvuuksien tehokkaampaa hyödyntämistä sekä koulutus- ja innovaatiojärjestelmän valjastamista palvelinkeskuksia tukevan ekosysteemin rakentamiseksi.

Myös kansallisen ja EU-tason lainsäädännön muutosten riskejä tulisi raportin mukaan arvioida investointien näkökulmasta.

Palvelinkeskuksiin investoidaan maailmanlaajuisesti jopa 110 miljardia euroa vuosittain.

Raportti luovutettiin maanantaina päämministeri Alexander Stubbille ja Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakalle.

Klo 17.58 lisätty linkki raporttiin.

Klo 17.45 ja 18.45 täsmennetty tutkimuksen tehneen yrityksen taustoja.

Lue seuraavaksi