Karnevaali alkoi viikonloppuna tulvivassa Venetsiassa – video

Venetsian perinteinen karnevaali alkoi jälleen viikonloppuna lauantai-iltaisella veneparaatilla. Paikalliset ja turistit joutuivat seuraamaan juhlallisuuksia nilkkoihin saakka ulottuvassa vedessä, kun tulviva merivesi nousi jopa metrin tavallista korkeammalle.

Ulkomaat
Venetsian karnevaalin avannut veneparaati.
Jokavuotinen Venetsian karnevaali alkoi lauantai-iltana värivalojen hohteessa pidetyllä veneparaatilla. Tavallista korkeammalle noussut tulviva merivesi pakotti turistit ja paikalliset kahlaamaan nilkkoihin saakka ulottuvassa vedessä.

Venetsian jokavuotinen perinteinen karnevaali alkoi viikonloppuna. Lauantai-iltana järjestetty veneparaati avasi 17 päivää kestävät juhlallisuudet. Myös seuraavan päivän veneparaati keräsi runsaan yleisön kylmästä ilmasta ja koko Italiaa vaivaavasta kehnosta säästä huolimatta.

Venetsian karnevaali on yksi maailman vanhimmista. Se on järjestetty 1000-luvulta lähtien. 1700-luvulla vuosittainen juhlinta hiipui, kunnes perinne herätettiin henkiin vuonna 1979.

Tämän vuoden karnevaalin teema on ”Maailman herkullisin juhla”. Veneparaatien lisäksi luvassa on muun muassa teatteri-, sirkus- ja musiikkiesityksiä, balettia sekä naamiaisia.

Tuhannet turistit ympäri maailmaa kerääntyivät kaupungin kanaalien ääreen seuraamaan paraateja. Useimmat olivat myös pukeutuneet koristeellisiin karnevaalinaamioihin.

Sunnuntaina juhlia seuraavat ihmiset saivat kahlata kaupungin kaduilla nilkkoihin asti ulottuvassa vedessä, kun merivesi nousi yli metrin tavallista korkeammalle.

Venetsian kadut toistuvasti valtaava Acqua alta -tulvavesi peitti tällä kertaa alleen jopa lähes viidenneksen kaupungin kaduista. Tulvavesi oli viikonloppuna tavallistakin korkeammalla.

Vaikka juhliin saapuneet turistit olivatkin ihastuneita juhlallisuuksista, jotkut paikalliset kritisoivat karnevaaleja kaupallistumisesta.

– Kaikki venetsialaiset ovat lähteneet kaupungista. Karnevaalin perinteiset paikalliset elementit ovat kadonneet, koko juhla on nykyään niin kovin kaupallinen, venetsialainen Claudio Rosan sanoi.

Karnevaali on perinteisesti yltäkylläisyyden juhla, jolla valmistaudutaan ennen pääsiäistä koittavaan 40 päivää kestävään paastonaikaan. Aikoinaan karnevaali oli venetsialaisille myös mahdollisuus rikkoa hetkeksi kaupungin muuten niin jäykkää sosiaalista järjestystä, kun paikalliset saattoivat kätkeytyä naamioiden taakse ja tehdä kuten halusivat riehakkaiden juhlallisuuksien keskellä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset