1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lihakset lämpimiksi ennen lumitöitä – katso miten paljon kolallinen lunta oikeasti painaa

Lihasvammat saattavat olla myös valmistautumattoman lumitöiden tekijän riesana. Kuntosaliammattilainen Juha Parkkinen kehottaa tuottamaan voimaa kolaukseen jaloista saakka. Me testasimme, miten paljon kolallinen nuoskalunta painaa.

Vesa punnitsee kolallista lunta Lappeenrannan Matkahuollolla.
Märän lumen kolaaminen kuuluu talvikuukausina tuhansien suomalaisten arkeen. Mutta miten paljon kostea nuoskalumi painaa, Vesa Winberg kokeili.

Talviset aamut saattavat tuoda monelle tutun, mutta aina yhtä työllistävän urakan - lumityöt.

Kylmiltään ei kuitenkaan kannata kolan kimppuun käydä. Näin ohjeistaa hyvinvointipäällikkö Juha Parkkinen savonlinnalaisesta Gym 42 -yrityksestä.

– Kolaamisen alle kannattaisi ihan oikeasti ottaa lämmöt, niin huvittavalta kuin se kuulostaakin. Juuri heränneellä alaselän lihakset ovat vielä kankeat ja pahimmat vauriot sattuvat yleensä liukastumisen vuoksi kylkiin ja selkään, Parkkinen ohjeistaa.

Parkkinen opastaakin lumikolaajia aloittamaan rauhallisesti ja kolaamaan aluksi puolikkaita kolallisia.

Juuri heränneellä alaselän lihakset ovat vielä kankeat ja pahimmat vauriot sattuvat yleensä kaatumisten vuoksi kylkiin ja selkään.

Kuntosaliyrittäjä Juha Parkkinen

– Toki varsinkin meille miehille tämä on haastavaa ja homma täytyy saada valmiiksi nopeasti, äijämeiningillä, Parkkinen naurahtaa.

"Lapiointi kuin toispuoleinen maastaveto"

Kuntosaliyrittäjänä työskentelevä Parkkinen ei suoranaisesti rinnastaisi lumitöitä kuntosaliliikkeisiin.

– Ainut vastaava tangolla tehtävä työntöliike on penkkipunnerrus. Lumitöissä voima pitäisi kuitenkin tuottaa jaloista pelkän ojentajan sijaan. Siinä on samassa sekä kyykyn että penkkipunnerruksen piirteitä.

Lapiolla liike muodostuu Parkkisen mukaan "mielenkiintoiseksi".

– Silloin se on hieman kuten maastanosto, mutta liikkeenä toispuoleinen. Liikkeenä se toiminnallinen, eikä niinkään kuntosaliliikkeen kaltainen, Parkkinen naurahtaa.

Mutta miten paljon kolallinen kosteaa nuoskalunta painaa, katso oheisesta videosta.