Vertailimme nettiruokakauppoja – toimitusaika kuudesta tunnista pariin päivään

Pääkaupunkiseudulla nettiruokakauppojen asiakkailla on runsaasti valinnanvaraa. Muualla Suomessa tarjonta on hajanaista. Vertailimme perusruokaostosten kotiinkuljetuksen ja noutopalveluiden kuluja.

talous
Nettiruokakauppojen toimituskulut vaihtelevat ilmaisesta kymppeihin.
Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutiset vertaili neljällä erilaisella alueella suurimpia nettiruokakauppoja, joista voi tilata kaikki tavalliset ruokaostokset ja muita päivittäistavaroita.

Selvitimme netistä tilatun ruuan kotiinkuljetuksen kulut ja nopeuden. Osa yrityksistä tarjoaa lisäksi tilaa ja nouda -palvelua, jossa asiakas voi klikkailla tilauksensa netissä ja hakea valmiiksi kasseihin pakatut ostokset noutopisteestä.

Pääkaupunkiseudulla laaja hintahaitari

Pääkaupunkiseudulla ruuan verkkoshoppailijalla alkaa olla reilusti valinnanvaraa. Alueelle on viime aikoina avattu esimerkiksi lisää noutopisteitä. Otimme vertailuun viisi isoa verkkoruokakauppaa.

Pääkaupunkiseudulla kuluttaja hyötyy selvästi kilpailusta. Kotiinkuljetuksen hinta vaihteli vertailussa ilmaisesta 25 euroon. Tilaa ja nouda -palvelua sai tällä hetkellä halvimmillaan ilmaiseksi, kalleimmillaan kymmenellä eurolla.

Tilauksesta ostoskassin toimitukseen kului nopeimmillaan kuusi tuntia. Pisin aika oli pari päivää. Kaikki vertailussa mukana olleet palvelut kuljettivat tilauksia koko pääkaupunkiseudulle pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta.

S-ryhmä ja Ruokakesko myyvät ruokaa nettikaupassa samoilla hinnoilla kuin myymälöissä. Esimerkiksi Uudellamaalla toimiva Kauppahalli24 puolestaan hankkii tuotteita useilta eri yrityksiltä.

Isoissa kaupungeissa jo useita verkkoruokakauppoja

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella erot eri alueiden tarjonnassa ovat isoja. Useissa suurissa kaupungeissa toimii jo jokin nettiruokakauppa. Tämän vuoden kuluessa vilkkaille alueille on tulossa lisää palveluita.

Vertailimme kuluja Kuopiossa, missä perusruokatarvikkeet sekä muut päivittäistavarat voi tilata netissä kolmelta isolta kaupalta. Ostoskassien kotiinkuljetuksen hintahaitari vaihteli noin viidestä eurosta noin 25 euroon. Noutopalvelun hinta oli 3,50–4,90 euroa.

Toimitusalueet vaihtelivat. Suppeimmillaan ostoksia vietiin Kuopion kaupunkialueelle, kun toiset kuskasivat ruokaa kauemmaksikin.

Nettiruokakauppojen kilpailu ei ulotu pikkupaikkakunnille

Pienille paikkakunnille nettiruokakauppojen toiminta ulottuu vain satunnaisesti. Ruokanet kuitenkin toimittaa tilauksia lähes koko maahan Lappia ja saaristoa lukuun ottamatta.

Lisäksi nettiruokakaupassa toimii pieniä alueellisia yrityksiä. Esimerkiksi Vimpeliin Etelä-Pohjanmaalle ruokaa ja kotiinkuljetuksen voisi tilata netistä. Sen sijaan esimerkiksi Utsjoelle asti mikään iso verkkoruokauppa ei toimita ostoksia.

Isojen ketjujen rinnalla pienempiä yrittäjiä

Suurimmat toimijat ruuan verkkokaupassa ovat S-ryhmä ja Ruokakesko. Niiden toiminta on vilkasta pääkaupunkiseudulla. Lisäksi useissa isoissa kaupungeissa ja joillakin pikkupaikkakunnillakin voi tilata niiden kautta ruokaa netistä. Isoista ketjuista Lidl puolestaan ei ole mukana ruuan verkkokaupassa.

Alalla pisimpään toiminut Ruokanet toimii lähes koko maassa. Lisäksi nettiruokakaupassa toimii useita pienempiä alueellisia tai selkeästi lähiruokaan tai luomuun keskittyviä yrityksiä.