Hyvinkää ennakoi sote-ratkaisua – kaupunki päättää yhteisen sairaalan rakentamisesta HUSin kanssa

Hyvinkään kaupunginvaltuusto päättää tänään HUSin kanssa yhteisen sairaalan rakentamisesta. Sairaala on kaupungin historian kallein yksittäinen investointi.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Havainnekuva Hyvinkään sairaalan laajennuksesta
Arkkitehdit Kontukoski Oy

Hyvinkää keskittää terveydenhoidon- ja sairaalapalvelut uuteen sairaalaan. Keskittäminen vähentää muun muassa potilaiden siirtelyä. Päätökset sairaalan rakentamisesta on tarkoitus tehdä Hyvinkään kaupunginvaltuustossa tänään.

Sairaalainvestointi ennakoi sote-uudistusta, jossa yhtenä tavoitteena on erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon raja-aitojen madaltaminen. Sairaalan suunnittelussa on pyritty purkamaan kaikki päällekkäisyydet niin lääketieteellisessä hoidossa kuin tukipalveluissakin. Potilaat hoidetaan alusta loppuun samoissa tiloissa.

– Tilojen monikäyttöisyys ja muunneltavuus ovat olleet tässä suunnittelussa aivan keskeisiä asioita. Potilaiden siirtely, joka on merkittävä asia paitsi potilasturvallisuuden kannalta niin myöskin talouden kannalta, tulee aivan merkittävästi vähenemään, kertoo Hyvinkään sosiaali- ja terveysjohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Uuden sairaalan rakentamisen valmistelu on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

– Sairaalalla on tällä hetkellä erittäin hankala tilapula. Toiseksi sairaala kaipaa peruskorjausta ja peruskorjauksen ei päästä käsiksi ennenkuin tämä uudisrakennus on valmistunut, sanoo HUS:in Hyvinkään sairaala-alueen johtaja Asko Saari.

Itä- ja Länsi-Uudellamaalla satsataan yhteispäivystykseen

Porvoossa ja Lohjalla ei tässä vaiheessa suunnitella vastaavia investointeja. Ne panostavat sen sijasta yhteispäivystykseen erikoissairaanhoidon sairaaloiden kanssa.

Porvoossa yhteispäivystys on toiminut jo puolitoista vuotta ja Lohjalla se on tarkoitus aloittaa syksyllä. Yhteispäivystyksessä tehdään päätökset siitä kuuluuko potilas terveyskeskuksen hoidettavaksi vai otetaanko hänet erikoissairaanhoidon asiakkaaksi.

Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurme sanoo, että rakennuksiin investoiminen olisi liian iso asia, koska sote-uudistuksessa on vielä niin paljon auki olevia asioita. Esimerkiksi ei tiedetä kenen omistukseen rakennukset jatkossa tulevat jäämään, sanoo Nurme.

Lohjalla toivotaan, että hyvä yhteistyö terveyskeskuksen ja Lohjan sairaanhoitoalueen kanssa jatkuisi. Yhteispäivystyksen yhtenä tavoitteena on saada kiiretöntä hoitoa pois Lohjan sairaalalta. Myös Lohjan perusturvajohtaja Arja Yliluoma näkee riskejä isoissa sote-uudistusta ennakoivissa investoinneissa.

– Etelä-Suomessa sote-ratkaisut ovat kaikkein eniten auki. Se tiedetään, että Etelä-Suomeen on tulossa neljä sote-aluetta, mutta siitä ei ole konsensusta mitkä ne olisivat, Yliluoma toteaa.