1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

LNG-terminaalin rakennustyöt ovat alkaneet Torniossa

Nesteytetyn maakaasun tuontiterminaalin rakennustyöt ovat alkaneet Torniossa. Ensimmäisen laivan on määrä tuoda nesteytettyä maakaasua Tornioon vuonna 2017. Näin pohjoinen pääsee uuden energiamuodon käyttäjäksi.

Kotimaan uutiset
havainnekuva lng-terminaalista
Wärtsilä

Outokummun ja muutaman muun suuren yhtiön maakaasuterminallin rakennustyöt ovat alkaneet Torniossa. Wärtsilä toteuttaa LNG-terminaalin niin sanotusti avaimet käteen -periaatteella ja siitä tulee Pohjoismaiden suurin tuontiterminaali.

Laivakuljetus ja terminaali tarjoavat Pohjois-Suomeen ja Pohjois-Ruotsiin uuden energiamuodon. Muutaman vuoden kuluttua Tornioon saapuu mereltä laivoja ja se mahdollistaa aivan uuden energiamuodon käyttämisen täällä pohjoisessa.

– Kaikista ympäristöystävällisin fossiilinen polttoaine on maakaasu ja siinä monet päästöt vähenevät huomattavasti. Nyt tällä tuodaan maakaasu vaihtoehtoiseksi polttoaineeksi tänne pohjoiseen, sanoo Wärtsilän projektitoiminnoista vastaava johtaja Sami Myllyviita.

Maakaasua hyödyntävät etupäässä suuret yhtiöt, mutta ajan mittaan sitä voivat käyttää muutkin energian tarvitsijat.

– Omistajat ovat tietysti tämän terminaaliin investoineet ensisijaisesti omiin käyttötarkoituksiinsa, mutta tässä on yhtenä osakkaana kaasuyhtiö, jolla on mahdollisuus sitten tietenkin jatkaa tätä kaasun markkinointia ja löytää uusia kuluttajia sekä kohteita. Miksipä ei pitkällä aikavälillä voisi kuvitella, että meillä on mahdollisuus ajaa täällä kaasukäyttöisillä autoilla, sanoo Manga LNG-hankkeen projektijohtaja Esa Kalla.

Lue seuraavaksi