Selvityksen tulos: Porin kaupunginjohtaja on syytön

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on saanut synninpäästön kaupunginhallitukselta omistajaohjausta koskeneessa selvityksessä. Kaupunginhallitus edellyttää kuitenkin parempaa johtamista jatkossa.

Kotimaa
Porin lippu, vaakunakarhu
Katja Halinen / Yle

Porin kaupunginjohtaja on saanut synninpäästön kaupunginhallitukselta omistajaohjausta koskevassa selvityksessä. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa tutkineen työryhmän salaista raporttia pitkään kestäneessä kokouksessaan maanantaina iltapäivällä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) sanoo, että selvityksen mukaan kaupunginjohtaja on esittänyt näkemyksiään, miten kehittämisyhtiö Prizztechiä pitäisi parhaalla mahdollisella tavalla viedä eteenpäin. Hän ei kuitenkaan ole esittänyt kannaottoja kenenkään Prizztech-yhtiön työntekijän lomautuksista.

– Kaupunginjohtajan toimintaa ei ole syytä moittia saadun selvityksen perusteella, Laitinen-Pesola sanoo.

Muilta sopimatonta puuttumista

Sen sijaan kaupungin elinkeinotoimessa on Laitinen-Pesolan mukaan otettu kantaa myös yt-neuvotteluiden lopputulokseen. Tätä kaupunginhallitus ei pidä sopivana.

– Emme yksilöi ketään henkilöitä, mutta haluamme korostaa, että kaupunginjohtajan olisi pitänyt jo 22.12. antaa tapahtumien kulusta selvitys. Koska selvitystä ei saatu, jouduimme perustamaan työryhmän. Edellytämme, että kaupunginjohtaja ryhtyy tarvittaviin työnjohdollisiin toimenpiteisiin, Laitinen-Pesola sanoo muttei yksilöi vaatimusta tarkemmin.

Asia loppuunkäsitelty

Kaupunginhallitus oli johtopäätöksistä yksimielinen. Laitinen-Pesola katsoo, että asia on nyt loppuunkäsitelty.

Toivon, että jokainen saa nyt työrauhan.

Jaana Laitinen-Pesola (kok.)

– Toivon, että jokainen saa nyt työrauhan. Asia on selvitetty perinpohjaisesti, kaupunginhallituksen puheenjohtaja sanoo.

"Kaikkien katsottava peiliin"

Osa Porin johtavista poliitikoista on vaatinut kaupunginjohtajaa tekemään johtopäätökset mm. Prizztechin yt-neuvottelu-asian takia. Laitinen-Pesola esittää vahvan toiveen, että kaikki poliitikot katsovat asian käsittelyn osalta peiliin.

Laitinen-Pesola uskoo, että Porin johtamisesta puolentoista viimeisen kuukauden aikana käyty keskustelu kääntyy lopulta myös kuntaliitosten kannalta hyväksi. Porin seudulla äänestetään maaliskuussa kuntaliitoksesta.

Monet Porin naapurikunnat ovat hämmästelleet, että Porissa nousi taaskeskustelu kaupungin johtamisesta. Edellisen kerran kaupunginjohtajan asemasta väännettiin kättä vain vuosi sitten.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo Yle Satakunnalle, että hän ei aio kommentoida asiaa "nyt eikä tulevaisuudessa".