Pohjois-Savoon luvassa 1 500 uutta työpaikkaa – metsäteollisuusasiantuntijat halusivat luoda hyvää Suomeen

Finnpulpin maanantaina julkistama havusellutehdas tuo toteutuessaan jopa 1 500 uutta työpaikkaa Kuopion seudulle. Finnpulpin toimitusjohtajan mukaan hanke lähti metsäteollisuusasiantuntijoiden halusta synnyttää hyvää paperikoneita alas ajavaan Suomeen.

Kuva: Sari Ursin / Yle

Suomalaisomisteisen Finnpulpin suunnittelema 1,4 miljardin havusellutehdas voi tuoda toteutuessaan Kuopion seudulle jopa 1 500 uutta työpaikkaa.

Kuopion kaupungin elinkeinojohtajan mukaan tehdas tuo Kuopioon noin pari sataa uutta työpaikkaa, suurin osa työpaikoista syntyy puunkuljetukseen ja –korjaamiseen.

Toteutuessaan havusellutehdas tulee olemaan Pohjois-Savon maakunnassa merkittävä työllistäjä.

– Noin 1 500 uutta työpaikkaa syntyy, itse tehtaaseen syntyy alle 200 työpaikkaa eli valtaosa tulee kuljetuksiin ja metsätöihin, sanoo Kuopion kaupungin elinkeinojohtaja Heikki Ryynänen.

Kun vuonna 2012  tuli paljon paperitehtaiden alasajoja, niin silloin asiaan vihkiytyneet ja metsäteollisuudessa pitkään työskennelleet ihmiset rupesi miettimään, että jos tällainen uusi investointi olisi mahdollista Suomeen

Martti Fredrikson

Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredriksonin mukaan hanke lähti halusta synnyttää hyvää paperikoneita alas ajavaan Suomeen. Silloin ei ollut vielä tietoa muista isoista investoinneista metsäsektorilla.

- Kun vuonna 2012  tuli paljon paperitehtaiden alasajoja, niin silloin asiaan vihkiytyneet ja metsäteollisuudessa pitkään työskennelleet ihmiset rupesi miettimään, että jos tällainen uusi investointi olisi mahdollista Suomeen. Ja nyt tällainen hanke on voitu julkistaa, sanoo toimitusjohtaja Martti Fredrikson.

Kuopion kaupunginhallitus on varannut yhtiölle noin 100 hehtaarin suuruisen alueen Kuopion pohjoispuolelta Sorsasalon teollisuusalueelta.

– Tämä 100 hehtaaria sijoittuu Karelia-Parketin ja Savon Sellun välisellä alueelle. Itse rakennus tulee olemaan kokonaan uudisrakentamista, Ryynänen kertoo. 

"Paljon työtä ja hyvinvointia tulossa Kuopioon"

Kuopion kaupunki on vienyt suunnitelmaa eteenpäin Finnpulp Oy:n kanssa kaikessa hiljaisuudessa jo pari vuotta. Kuopiossa töitä aiotaan paiskia jatkossakin, jotta investointi saadaan lopullisesti maaliin.

– Kaikki mahdollinen, mitä voidaan tehdä siinä, että lupaprosessit ja kaavat menevät nopeasti eteenpäin, niin sehän me tehdään. Ja se tehdään mielihyvin, Ryynänen kertoo.

Ryynänen arvioi, että lupaprosessi voi olla nopeimmillaan läpi noin 1,5 vuodessa läpi, jonka jälkeen yritys pääsee tekemään päätökset jatkosta.

Noin 1 500 uutta työpaikkaa syntyy, itse tehtaaseen syntyy alle 200 työpaikkaa eli valtaosa tulee kuljetuksiin ja metsätöihin

Heikki Ryynänen

Finnpulpin tarkoituksena on edetä hankkeessa vaiheittain. Tarkkaa aikataulua yhtiö ei vielä tässä vaiheessa kerro.

– Ensimmäisenä vaiheena on tarkoitus käynnistää ympäristövaikutusten arviointiprosessi, jotta päästään hakemaan ympäristölupaa, ja sen jälkeen päätetään sitten jatkosta erikseen, Fredrikson kertoo.

Itse hankkeen julkistuksen ajankohta tuli Kuopion kaupungille yllätyksenä, mutta hanke nähdään merkittävänä koko maakunnan kannalta.

– Kyllähän tällä on ihan valtava merkitys. Siinä on paljon työtä ja hyvinvointia tulossa Kuopioon ja koko Pohjois-Savoon tämmöisen hankkeen myötä. Hieno homma, että on päästy näin pitkälle ja tiedetään nyt seuraavat askeleet eteenpäin, Ryynänen toteaa.

– Kyllähän tämä useiden vuosien projekti tulee olemaan ja jo tehtaan rakentaminen tulee työllistämään, Fredrikson toteaa.