Jörn Donner teki elokuvan Marimekon perustajasta – "Tositarina on vielä synkempi"

Armi elää! sai maailmanensi-iltansa lauantaina Göteborgin elokuvajuhlilla. Donner kertoo Yle Uutisten haastattelussa, ettei hän halunnut tehdä perinteistä elämäkertaelokuvaa. Hän kertoo myös, ettei hän ole enää tuottajana Lauri Törhösen kaavaillussa Mannerheim-elokuvassa.

elokuvat
Jörn Donner
Yle

Jörn Donner jaksaa painaa. Torstaina 82 vuotta täyttävä ohjaaja, kirjailija ja kansanedustaja juhli viime viikonloppuna uusimman elokuvansa maailmanensi-iltaa lähes täydelle salille Göteborgin elokuvajuhlilla.Armi elää!oli festivaalin virallinen päätöselokuva.

Armi oli henkilönä todella valloittava ja vaikea.

Ruotsissa Donner vaikutti helpottuneelta siitä, että elokuva on monen vaiheen jälkeen saatu valmiiksi. Prosessi oli hänen mukaansa vaikea.

– Oli vaikeata puhdistaa pois turha kuona-aines niin, että saatiin esille minun mielestäni oleellinen Armista ja hänen suhteestaan Marimekkoon ja sen kriiseihin, ohjaaja kertoo.

Näytöksen jälkeen elokuvaa luonnehdittiin Ruotsissa muun muassa punkahtavaksi. Se ei ole ihan perinteinen luonnehdinta historiallisesta henkilöstä kertovalle suomalaiselle elokuvalle, mutta osuu tämän elokuvan kohdalla maaliin.

Kuka oli Armi Ratia?

Donnerin elokuva ei kerro suoraan Armi Ratiasta, vaan teatteriryhmästä, joka tekee esitystä Marimekon perustajan elämästä. Pääosassa nähdään Minna Haapkylä, joka nähtiin myös Donnerin edellisessä elokuvassa _Kuulustelu _(2009).

Haapkylän esittämä näyttelijä joutuu yhä uudestaan kysymään itseltään, kuka oikein oli Armi Ratia.

– Armihan oli henkilönä todella valloittava ja vaikea. Eräs seikka, jota olen korostanut tässä on taloudellinen ulottuvuus. Sitä ei alkuun ymmärtänyt käsikirjoittaja eikä kukaan muukaan. Halusin mukaan sen, että Marimekko oli aika lailla kriisissä monta kertaa ja pankit jahtasivat häntä. Se on saatu komedian keinoin mukaan tänne, Donner sanoo.

Donner tietää mistä puhuu. Hän istui Marimekon johtokunnassa 1960- ja 1970-luvuilla, ja tunsi vuonna 1979 kuolleen Ratian henkilökohtaisesti. Heidän välejään hän kuvaa muun muassa omaelämäkerrallisessa romaanissaan Mammutti, jossa Armi Ratia jahtaa kirjan päähenkilöä.

_Mammutin _julkaisun aikoihin tehdyssä haastattelussa ohjaaja luonnehti Ratiaa Yle Uutisille seuraavasti:

– Hän oli hyvin eroottinen henkilö, ja sai ollakin, kunhan ei kohdistanut sitä minuun.

Jo elokuvaa tehdessään Donner piti selvänä, etteisiitä tulisi perinteinen elämäkertaelokuva.

Armin todellisempaa, synkempää tarinaa en kernaasti kertoisi.

– Ne eivät minua niin hirveästi kiinnosta, koska niissä kerrotaan alusta loppuun koko tarina. Armin kohdalla sen pitäisi olla kahdeksan tuntia pitkä. Minua kiinnosti enemmän analyyttinen kuva hänestä kaikkine hyveineen ja paheineen, ohjaaja sanoo nyt.

Ei mikään tuhkimotarina

_Armi elää! _on kaukana tuhkimotarinasta. Siinä Marimekon menestystä varjostavat sen johtajan alkoholismi, vainoharhat, itsetuhoisuus, raha- ja rakkaushuolet sekä valtava paine miesten maailmassa pärjäämisestä.

On pakko kysyä Donnerilta, oliko Ratian tarina oikeasti näin synkkä.

– Minun tietämykseni mukaan se oli vielä synkempi. Näitä kaikkein synkimpiä jaksoja ei elokuvassa sentään kerrota. Kyllä siellä on tätä itsemurhamentaliteettia ja niin edespäin. Mutta Armin vielä todellisempaa, synkempää tarinaa en kernaasti kertoisi. Se saa jäädä.

Donnerin mukaan elokuva on paitsi metatarina, myös naisten elokuva.

– Kuvittelisin, että se vetoaa naisiin yhteiskunnassa, jossa naisilla edeleenkään ei ole aina hyviä asemia.

Tekeillä kaksi kirjaa, suunnitteilla yksi Mannerheim-elokuva

Ensi-illan jälkeen Donner aikoo keskittyä kahteen tulevaan kirjaansa. Sen jälkeen aikaa saattaa löytyä jo aiemmin julkisuudessa olleelle Mannerheim-elokuvalle. Aiemmin niitä oli suunnitteilla kaksi, mutta Mannerheimin ja Hitlerin tapaamisesta kertovasta elokuvasta Donner nyt irtisanoutuu.

– En ole millään tavalla tekemisissä Lauri Törhösen Mannerheim-elokuvan kanssa. En tuottajana. Mahdollisesti olen konsulttina, jos sellainen tulee.

Donnerin oma Mannerheim-hanke sijoittuu aikaan, jolloin tuleva marsalkka ei ollut vielä Suomessa tunnettu. Myyttejä hän ei aio lähteä murtamaan.

– Niitä myytin murtajia on ollut ja on edelleenkin aika paljon. Jari Tervo on kirjoittanut romaanin Troikka, jota on esitetty Suomessa teatterissa ja jossa Mannerheim nai jotain juristia vessassa. En mä tiedä. Ei mulla ole sellaisia taipumuksia tähän tällä hetkellä, mutta totuudellisia tarinoita, jos nyt jonain päivänä pystyn niitä kertomaan, Donner sanoo.

Jörn Donnerin ura elokuvissa on kestänyt yli 60 vuotta, ja ensimmäisestä pitkästäkin elokuvasta on jo enemmän kuin puoli vuosisataa. Mikä on tärkein oppi, minkä hän on elokuvantekemisestä tuossa ajassa saanut?

Ohjaaja miettii hetken.

– En tiedä muuta oppia kuin sen, että iän mukana oppii. En mä voi muuta sanoa. Mutta jos vajoaa rutiiniin, niin ei siitäkään hyvää tule. On pysyttävä vain uteliaana ja otettava vastaan myös uusi tekniikka. Mehän olemme siirtyneet filmistä pois digitaaliseen, ja se on minusta vain helpotus.

_Armi elää! _saa Suomen ensi-iltansa 20. maaliskuuta.