1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama esitteli budjetissaan toivomuslistansa

Yritysten ja varakkaiden verotus nousisi, keskiluokalle helpotusta. Budjetin käsittelystä odotetaan vaivalloista republikaanienemmistöisessä kongressissa.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.
Barack ObamaKristoffer Tripplaar / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama esitteli maanantaina ensi vuoden budjettiehdotuksensa. Ehdotuksessa Obama haluaa korottaa yritysten ja varakkaiden verotusta. Varoja ohjattaisiin julkisten menojen säästökuurin höllentämiseen, julkisten rakennustöiden vauhdittamiseen ja keskiluokan verotuksen keventämiseen.

Obama haluaa myös amerikkalaisten yhtiöiden ulkomailla matalan verotuksen maissa piilottelemat voitot verolle. Nämä varat ohjattaisiin muun muassa tieverkoston ja siltojen kunnostamiseen.

Budjettiesityksessä myös puolustusmenot ja sosiaaliohjelmien rahoitus kasvavat. Yksi osa budjetista on ohjattu Venäjän painostuksen ja aggressiivisten toimien hillitsemiseen Euroopassa. Lisärahaa saisivat myös taistelu ääri-islamistisen Isis-järjestön nujertamiseksi Irakissa ja Syyriassa sekä tuki Yhdysvaltoihin tulevien siirtolaisten lähtömaille Väli-Amerikassa.

Budjetin käsittelystä odotetaan vaivalloista. Kongressi on Obaman ehdotuksia vastustavien republikaanien hallussa. Republikaanit syyttivät esityksen haittaavan Yhdysvaltain talouden elvytystä.

Obaman budjettiesitystä onkin Yhdysvalloissa pidetty lähinnä toivomuslistana. Republikaanit ovat jo aiemmin torjuneet varakkaiden veronkorotukset. Keskiluokkaisten perheiden verohelpotusten torjuminen sen sijaan on republikaaneille poliittisesti hankala pala. Republikaanien odotetaan syyttävän demokraatteja luokkasodan lietsomisesta ja vastuuttomasta taloudenpidosta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi