Brittiparlamentti äänestää: Lapsella voisi olla kolme biologista vanhempaa

Lakimuutos sallisi antaa lapselle hiven lahjoittajan perimää koeputkihedelmöityksessä. Tavoitteena on estää vakavien sairauksien periytymistä. Arvostelijat näkevät polun päässä design-pienokaisen.

Ulkomaat
Koeputkihedelmöitys.
Waltraud Grubitzsch / EPA

Britanniasta saattaa tulla maailman ensimmäinen maa, jossa lapsella voi olla kolme biologista vanhempaa. Parlamentti äänestää tiistaina laista, joka sallisi lahjoittajan mitokondriaalisen DNA:n eli mDNA:n käyttämisen koeputkihedelmöityksessä äidin ja isän sukusolujen lisäksi.

Lahjoittajan mDNA:ta käytettäisiin silloin, kun äidin omassa mitokondriossa tiedetään olevan vakavaa sairautta aiheuttava virhe.

Solujen sisällä energiaa tuottava mitokondrio periytyy vain naiselta niin tyttö- kuin poikalapsille. Tämän suoran periytymisen vuoksi mitokondrio on oivallinen apuvälinen sukupolvien ketjun jäljittämisessä aina alkulähteilleen.

Samalla kuitenkin myös mahdolliset geenivirheet eli perinnölliset sairaudet siirtyvät sellaisenaan. Mitokondrion virheen aiheuttamia sairauksia tunnetaan useita, kuuroudesta ja diabeteksesta sisäelinten toimintahäiriöihin ja hermoston rappeumasairauksiin.

Menetelmä ei ole vielä valmis

Tutkijoiden mukaan toisen naisen lahjoittamasta mDNA:sta voisi olla vuodessa apua 2 500 naiselle, joilla on vaarana periyttää lapselleen vaarallinen DNA-mutaatio. Koeputkihedelmöityksen pioneeri Lord Robert Winston on kutsunut mDNA-siirtoa yhtä harmittomaksi kuin verensiirto.

Vuoden ajan muokattu lakiesitys, josta alahuone äänestää tiistaina, kuitenkin jakaa mielipiteitä. Arvostelijoiden mukaan se voi avata oven design-vauvojen räätälöinnille. Puolueet ovat antaneet kansanedustajilleen vapaat kädet äänestää omantuntonsa mukaan.

Vaikka laki hyväksyttäisiin, käyttöön mDNA-siirrot eivät tule vielä vähään aikaan. Menetelmä on vasta kokeiluvaiheessa Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset